Kultúra

A Rétvári Bencét kiakasztó Heartstoppert is díjazták az első TikTok Book Awardson

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Magyarországon emiatt a képregény miatt bírságolták 12 millióra a Lírát.

Már évekkel ezelőtt írtunk cikket arról, hogy meglepő módon a TikTok vált a könyvek népszerűsítésének egyik leghatékonyabb felületévé. A #BookTok-közösség azóta csak tovább növekedett, a cég adatai szerint már több mint 167 milliárd posztja van a videómegosztón, és minden jel arra mutat, hogy ez világszerte lecsapódik a növekvő könyvvásárlási adatokban is. Most pedig már saját díjat is osztanak: idén adták át először a TikTok Book Awards elismeréseit, amelynek shortlistjét szakmabeliek állították össze, a győztesekre pedig a felhasználók szavazhattak. Az év könyve díjat a nigériai-brit Bolu Babalola első regénye, a Honey & Spice nyerte. Egy fekete lány a főhőse, aki elhatározza, hogy sosem lesz szerelmes, ám komoly kihívások elé állítja az új diáktárs, egy veszettül jóképű fiú érkezése.

A díjazottak között szerepel Alice Oseman képregénye, a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam is, amely Magyarországon a sokak által homofóbnak tartott gyermekvédelmi törvény miatt került be többször a hírekbe. A két fiú szerelméről szóló képregényen először Rétvári Bence államtitkár háborodott fel a Facebookon, majd júliusban kiderült, hogy emiatt bírságolták meg 12 millió forintra a Líra Kereskedelmi Kft.. Egyik könyvesboltjukban ugyanis az ifjúsági irodalom szekcióban árulták a „homoszexualitást megjelenítő” könyvet, amely a Fővárosi Kormányhivatal szerint törvénybe ütköző cselekedet. Az esetre még maga a szerző is reagált:

Nagyon szomorú és dühös vagyok miatt, ami történik. A queer fiatalok megérdemlik, hogy viszontlássák magukat az irodalomban. Ez nem helytelen egy gyerekre nézve. Nagy szeretettel gondolok azokra, akik felveszik a kesztyűt ez ügyben, és támogatják a queer könyveket

– posztolta a brit írónő. A Heartstopperről szóló elemzésünk itt, a belőle készült Netflix-sorozat kritikája pedig itt található. A TikTok Book Awards díjazottainak teljes listája itt érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik