Kultúra

Fél év börtönt kapott az iráni rendező, amiért Cannes-ban az Arany Pálmáért versenyzett a filmje

JULIE SEBADELHA / AFP
JULIE SEBADELHA / AFP

Hat hónap börtönnel büntették Iránban Saeed Roustayi filmrendezőt és Javad Noruzbegi producert, amiért filmjüket, a Leila’s Brotherst Cannes-ban a 2022-es filmfesztiválon levetítették – írja a Hollywood Reporter.

A filmet Iránban be sem mutathatták, Cannes-ba viszont nemhogy meghívták, de a legjobb filmnek járó Arany Pálmára is jelölték, a filmkritikusok által odaítélt FIPRESCI-díjat pedig meg is nyerte. A hivatalos indoklás szerint a filmet pont azért tiltották be az országban, mert „megszegte a szabályokat azzal, hogy nemzetközi fesztiválokon szerepelt az iráni hatóságok jóváhagyása nélkül.” A helyi kulturális minisztérium állítólag felszólította a rendezőt a „korrigálásra”, ám annak elmulasztása miatt kénytelenek megbüntetni. Hozzátették, hogy a film valójában „ellenzéki propaganda az iszlám ellen.”

A két férfi kilenc napot fog börtönben tölteni, a maradék időt öt évre felfüggesztik.

Nem ők az egyetlenek a film stáblistájáról, akiket letartóztattak: Taraneh Alidoosti iráni színésznőt – aki többek közt Az ügynök című Oscar-díjas filmben is szerepelt – decemberben azért állították elő, mert a közösségi médiában a rezsimellenes tüntetők mellett állt ki.

A Leila’s Brothers egy iráni nő történetét meséli el, aki négy testvéréről és szüleiről gondolkodik, ám a korrupció és az Iránnal szembeni szankciók miatt egyre mélyebbre kerülnek, ezzel együtt meglehetősen valós képet fest az iráni állapotokról.

Az iráni hatóságok rendszeresen veszik elő az európai fesztiválokon versenyző rendezőket: az Arany Medve-díjas Mohammad Rasoulof egy poszt miatt tartóztatták le 2022-ben, ugyanezen év júliusában pedig a legismertebb iráni rendezőt, Dzsafar Panahit is bebörtönözték, aki idén februárban éhségsztrájkba kezdett. A Cannes-ban és a Berlinálén is díjazott rendezőt nem sokkal később óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik