Kultúra

Megint úgy írták ki a Zeneakadémia rektori pályázatát, hogy az egyetem jelöltje ne nyerhessen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Péntek éjjel a Kulturális és Innovációs Minisztérium új pályázati kiírást tett közzé a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) rektori pozíciójára. Csák János miniszter korábban azt közölte, hogy az új pályázatra már nemcsak előadók, hanem alkotóművészek is jelentkezhetnek.

A Magyar Narancs vette észre, hogy az új pályázat kormányrendeleti hivatkozással olyanokra szűkíti le a lehetséges pályázók körét, akik rendelkeznek a Kossuth- vagy Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, vagy a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj kitüntetések valamelyikével. A Zeneakadémia szenátusa Kutnyánszky Csaba karnagyot állította volna jelöltként, aki ennek a kitételnek nem felel meg.

Megfelel neki viszont Keller András, a Concerto Budapest karmestere. Szakmai körökben tényként kezelik, hogy Keller a kormány favoritja a rektori posztra, mi több, Csák a Magyar Muzsikusok Szövetségének elnökségének küldöttségével egyeztetett a rektori pályázat újragondolásáról. Az MMSz elnöke Keller András. Az eredeti pályázatot a minisztérium azért vonta vissza, mert az abban foglaltak szerint csak előadók jelentkezhettek volna rektornak. Emiatt a pályázat megjelenése után számos szervezet fejezte ki a tiltakozását.

A Zeneakadémia élén Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma október 31-én jár le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik