Kultúra

„A dühös nyelveknek nem hiszünk, az igazságra mindig fény derül” – a Rammstein frontembere az őt ért vádakra utalt

MALTE KRUDEWIG / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
MALTE KRUDEWIG / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Sokatmondó sorokkal zárta berlini koncertjét Till Lindemann, a Rammstein frontembere, amelyekkel az énekes egyértelműen az őt ért vádakra reflektált – írja a Tagesspiegel.

A zenekar múlt héten még Budapesten lépett fel, a turné következő állomása hazai terep volt, Berlinben háromszor léptek színpadra az elmúlt négy napban. A harmadik koncert végén meghajlás előtt az énekes a közönséghez fordulva így szólt:

Háromszor a városunkban, háromszor Berlinben. Köszönjük, hogy itt voltatok. Mindig gondoljatok arra: a dühös nyelveknek nem hiszünk, az igazságra mindig fény derül.

Bár az énekes nem részletezte, kinek szánja az idézetet, egyértelmű, hogy a körülötte kialakult botrányt véleményezte így. A német zenekar frontemberét még júniusban vádolta meg egy rajongó azzal, hogy a vilniusi koncertet követően az afterpartyn bedrogozták, Lindemann pedig szexuálisan próbált közeledni felé. Története dominóeffektust indított, egyre többen vádolták meg az énekest azzal, bedrogozza és szexuálisan kihasználja a nőket, sőt, hogy egész hálózatot működik a színfalak mögött arra, hogy a frontember rajongókkal szexelhessen. Bár a litván rendőrség végül nem indított eljárást, a frontember körül érezhetően fogyni kezdett a levegő: a berlini ügyészség nyomozni kezdett, a könyvkiadója megszakította vele az együttműködést, a zenekar kiadója, a Universal is szüneteltette a Rammstein-promót, Berlinben pedig több százan tüntettek a koncertek törléséért. A botrány a zenekar más tagjait is elérte, a Rammstein billentyűsét, Christian „Flake” Lorenzet is megvádolták szexuális visszaéléssel. Lindemann egészen eddig nem nyilatkozott hivatalosan az ügyben, az ügyvédei által lehetett tudni, hogy mindent tagad, a berlini kiszólása volt az első, hogy véleményt nyilvánított az ügyben.

A szemfülesebb rajongók viszont úgy vélik, hogy többször is belecsempészte saját véleményét a Rammstein-dalszövegek minimális módosításával a berlini koncertekbe: az Angst, azaz Félelem című dalban például a „mind félnek a fekete embertől” sorok helyett azt énekelte, hogy „mind félnek Lindemanntól,” az Ohne Dich című balladában pedig a „madarak többé nem énekelnek” sorokat módosította arra, hogy „az énekesek többé nem basznak.”

A budapesti koncert előtt lapunk rajongókat kérdezett arról, hogyan vélekednek az énekes körüli botrányról:

Kapcsolódó
„Ő megteheti, hogy nagyban manipuláljon, ilyen a világ” – rajongók a Rammstein-énekes szexbotrányáról
A Rammstein frontembere, Till Lindemann botrányba keveredett, de tagadja, hogy rajongókat drogozott volna be az öltözőben. Hisznek-e neki a budapesti koncert nézői, és mit tennének, ha kiderülne, hogy nem mond igazat?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik