Kultúra

Titokban hamvasztották el Milan Kunderát

A legnagyobb titokban hamvasztották el szerdán a július 11-én 94 éves korában elhunyt Milan Kundera cseh-francia írót – közölte a Gallimard könyvkiadó. A lét elviselhetetlen könnyűsége című világhírű regény szerzője visszavonultan élt, temetést nem akart.

„Milan Kunderát ma elhamvasztották” egy meg nem nevezett helyen, „a szertartás szigorúan zárt körű volt” – írta közleményében Antoine Gallimard, a kiadó elnöke. „Janácek szonátája kísérte utolsó útjára, a felvételen az író apja, Ludvik Kundera zongorázott” – tette hozzá Gallimard. Leos Janácek morva zeneszerző művét az író 1971-ben elhunyt édesapjának előadásában rögzítették, aki neves zongoraművész volt.

Milan Kundera 1929-ben a dél-morvaországi Brnóban született, és elsősorban a hatvanas években megjelent, később 44 nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett nemzetközi hírnevet. Miután 1975-ben Franciaországba emigrált, megfosztották csehszlovák (cseh) állampolgárságától, csak 2019-ben kapta vissza. Az író 2023. július 11-én hunyt el Párizsban, hosszú betegség után.

Kapcsolódó
Nemcsak az olvasókra, a történelemre is hatást gyakorolt – Milan Kundera halálára
Vörös István írása a 94 évesen elhunyt Milan Kunderáról, a gondolkodással kivívott szabadságról, a prágai tavasz örökségéről, a történelmet alakító írókról, valamint arról, miért lesz más egy Kundera-mentes világban élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik