Kultúra

Meghalt Milan Kundera, a cseh irodalom legismertebb alakja

Francois LOCHON/Gamma-Rapho via Getty Images
Francois LOCHON/Gamma-Rapho via Getty Images
Kilencvennégy éves volt.

A cseh nemzeti televízió szerdai adásában bejelentette: elhunyt Milan Kundera, a XX. századi cseh irodalom legismertebb alakja, regény- és drámaíró, esszéista a számtalan nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége, illetve a Tréfa szerzője.

Az 1929-ben, Brnóban született író 1975-ben költözött Franciaországba, miután az 1968-as prágai tavaszt elfojtó szovjet reakció bírálata miatt kizárták a pártból, kirúgták az állásából, eltiltották a tanítástól és a publikálástól, így teljesen ellehetetlenült. Előtte, 1950-ben egyszer már kizárták a pártból, de utána még rehabilitálták hat évvel később, és ez az élmény szolgált első regénye, a kommunistaellenes éle miatt botrányt kavaró Tréfa alapjául is.

1979-ben, A nevetés és felejtés könyve miatt megfosztották cseh állampolgárságától, ezt épp negyven évvel később kapta vissza. Az 1993 óta csak franciául publikáló szerző utolsó regénye, A jelentéktelenség ünnepe 2014-ben jelent meg.

Milan Kundera világszerte népszerű és ünnepelt író volt, magyar nyelven is olvasható az összes regénye. Két leghíresebb regényéből film is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik