Kultúra

Nyáry Krisztián: A magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kaptuk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Líra Kereskedelmi Kft-re 12 milliós bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal, amiért homoszexualitást megjelenítő könyveket forgalmazott boltjaiban, és az ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt.

A cég kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián az RTL Reggeli című műsorában volt vendég pénteken, ahol elmondta, számítottak a büntetésre, mivel a fogyasztóvédelmi eljárás már májusban elindult, de az összeg nagysága mindenkit megdöbbentett.

Azt hiszem, hogy a magyar könyvkereskedelem történetében ez a valaha volt legmagasabb büntetés, egy olyan főbenjáró bűnért, hogy egy egyébként bármilyen kiskorú által szabadon megnézhető sorozatból készült képregényt árusítottunk

– mondta Nyáry Krisztián, aki szerint a Lírának ez a büntetés hatalmas érvágás, és ugyan minden jogorvoslati eszközt be fognak vetni, azonban erre csak az után van lehetőségük, hogy a bírságot befizették. Ezért úgy gondolja, ez hosszadalmas folyamat lesz.

A kreatív igazgató arról is beszélt, hogy az úgynevezett gyermekvédelmi törvény egyáltalán nem fogalmaz egyértelműen, és „gumi-meghatározásokat” tartalmaz:

Az elmúlt két évben az állam maga sem tartotta be ezt a törvényt, most viszont elkezdte szelektíven betartatni

– mondta Nyáry Krisztián, hozzátéve, hogy „a kereskedő jogkövető szeretne lenni, de ebben az esetben nem tudtuk megtenni, mert az állam nem mondta meg, hogyan kéne.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik