Kultúra

Mesterséges intelligencia segítségével támasztottak fel egy halott énekesnőt

VW Youtube
VW Youtube

A népszerű brazil zenész, Elis Regina 1982-ben, 36 évesen halt meg, de egy új Volkswagen reklámban a lányával duettezik. Korai halála – melyet alkohol- és kokaintúladagolás okozott – megrendítette az országot, így amikor Elis Regina nemrégiben újra felbukkant, és lányával, a Grammy-díjas énekesnővel, Maria Ritával adott elő egy lélekemelő duettet, érthetően komoly figyelmet keltett.

A mesterséges intelligencia által létrehozott együttműködés – amelynek elkészítése több mint 2400 órát vett igénybe, és amely a Volkswagen 70. születésnapját ünneplő reklámfilmhez készült Brazíliában – szenvedélyes vitát váltott ki a mesterséges intelligencia etikájáról, valamint a zeneiparra és az egész társadalomra gyakorolt hatásáról

Az embereket láthatóan zavarba ejtette, egyes esetekben pedig felháborította a képernyőn történő újjáélesztés, amelyet a több mint négy évtizede elhunyt Elis Regina Carvalho Costa maga sem hagyhatott volna jóvá. Egyes kritikusok felidézték, hogy a közismert Elis néven ismert énekesnő határozott ellenzője volt az 1964-85-ös brazil katonai diktatúrának – egy olyan rezsimnek, amellyel a Volkswagen hírhedten együttműködött.

A héten a brazil reklámfelügyelet, a Conar bejelentette, hogy vizsgálatot indít az etika esetleges megsértése miatt, miután panaszok érkeztek, amelyekben megkérdőjelezték, hogy helyes-e ilyen módszereket alkalmazni egy elhunyt személy életre keltésére a képernyőn.

A Volkswagen megvédte virális kampányát, amelyben az Elis-t játszó női hasonmás arcát arcfelismerő szoftverrel módosították, hogy azt a benyomást keltsék, mintha az énekesnő fellépne:

Az ötlet az volt, hogy a mesterséges intelligencia segítségével egy olyan egyedülálló pillanatot teremtsünk, amely újraegyesíti a brazil zene történetének egyik legnagyobb énekesnőjét és lányát, Maria Ritát, aki egy kortárs ikon

– közölte a vállalat, hozzátéve, hogy a produkcióra áldását adta az énekesnő családja is, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik