Kultúra

A magyar kormány egy alapítványa újítaná fel a magyar szecesszió fontos alkotását, a Szatmárnémetiben álló Pannónia Szállót

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Építési engedély még nincs, tervek viszont vannak.

Közel 30 millió eurós, azaz 11 milliárd forintos beruházással újítják és korszerűsítik az épületet, ami a város egyik legjelentősebb műemléke – közölték az MTI-vel kedden a beruházók.

A közlemény szerint a partiumi város hányatott sorsú műemléke a felújítás után, 2025-től az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts neves nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt újra szállodaként működik majd, üzemeltetését pedig egy magyar cég, a Hotel & More Group látja majd el.

A város régi főterén található szálloda hatvankét szobával nyitja majd meg kapuit, eredeti funkciójához méltó módon pedig egy nagy méretű bálterem és több konferenciaterem is helyet kap majd benne, de egy helyi és nemzetközi specialitásokat kínáló étteremnek és wellnessközpontnak is szorítanak helyet, alkalmazkodva a mai elvárásokhoz. A közleményben a beruházók jelezték: a cél az eredeti állapot visszaidézése.

A századfordulós magyar szecessziós építészet kiemelkedő darabját Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészek jegyzik – a kettősről nemrég Tószegi Zsuzsanna és Merényi György írt szuper monográfiát –, kapuit pedig 1902-ben, Pannónia nyitotta meg. A később Dacia néven ismert hotel 1995-ös privatizációjakor az akkori alkalmazottak vették át a szállodát működtető cég részvényeit, akiktől azok 2007-ben egy román üzletemberhez kerültek. A férfi terve az volt, hogy teljes felújítás után tovább üzemelteti azt, a gazdasági válság azonban meghiúsította a terveit, így a nagy munka elmaradt. A leromlott állapotú csodát 2017-ben előbb a magyar államhoz kötődő Manevi Zrt., majd 2020-ban

a kormány által akkor frissen létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEÉÖMA) vásárolta meg, aminek még építési engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy végigvihesse a tervét.

Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége / Fortepan

Az elmúlt években számtalan magyarországi, illetve a Kárpát-medence különböző részein álló épület tulajdonjogát megszerző alapítványnak két évvel ezelőtt, nyilvántartásba vételekor Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára lett a kuratóriumi elnöke, ami két cég formájában akkor 15,8 milliárdos vagyont kapott a kormánytól. Ezt azóta megsokszorozták, hiszen rövidesen újabb 25 milliárd forinthoz jutottak, majd újabb ingatlanok tűntek fel a portfóliójukban: előbb a Gyilkos-tónál, majd Borszéken, azután többek közt Kassa és Pozsony szívében, illetve különböző felvidéki városokban vásároltak be, végül pedig a Komárnoban lévő Poliklinikát is megszerezték. A 2021 végén már hatvanmilliárd forinton ülő KEÉÖMA a tavalyi évben egy Matolcsy György unokatestvéréhez kötődő cég kezében lévő rózsadombi villába költözött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik