Belföld

Új megaalapítvány született Szijjártó Péter helyettesének elnökletével

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára lett a kuratóriumi elnöke az új, Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak, amely külügyes két cég formájában 15,8 milliárd forintos vagyont kapott a kormánytól.

A Hvg.hu cikke szerint az alapítvány létrehozásáról közel egy éve megszületett a törvény, de a szervezetet végül csak most, március elején vették nyilvántartásba. A törvény szerint a célkitűzés „a közép-európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozású történelmi, kulturális öröksége, művészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró” épületeinek állagmegóvása, felújítása, fenntartása.

A lap szerint az átadott állami vagyonelemek között van a 9 millió euróért megvásárolt lendvai wellnesskomplexum is. Az alapítvány vagyona a MANEVI Zrt. 100 darab és a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 8700 darab törzsrészvénye lett. Az előbbi a Nemesfémvizsgáló és -Hitelesítő Intézet jogutódja, és akkor szerepelt a hírekben, amikor megvette Szatmárnémeti híres régi szállodáját. A Comitatus-Energia eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok funkcióelvonással egybekötött adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba. Márciusig mindkét cégben a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium volt az állam tulajdonosi jogainak gyakorlója.

Magyar Levente mellett a kuratóriumba került még Jákli Gergely, Kiss-Parciu Péter (regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár), Pacsay-Tommasich Orsolya Mária (a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára) és Virág Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik