Kultúra

Olyan feltételekkel írták ki a Zeneakadémia rektori pályázatát, amely a szenátus szerint nem tiszteli Liszt Ferenc életművét

Branstetter Sándor / MTVA
Branstetter Sándor / MTVA

A Magyar Állami Operaház igazgatóválasztása körüli mizéria után a Zeneakadémia új rektorát sem lesz egyszerű megválasztani: a kulturális tárca olyan pályázatot írt ki, ami jelentősen leszűkíti azok körét, akik jelentkezhetnek a pozícióra. Az intézmény szenátusa diszkriminatívnak nevezte a pályázatot, és Csák János kulturális és innovációs miniszterhez fordult – írja az Index.

A Zeneakadémia jelenlegi vezetője, Vigh Andrea mandátuma lejárt, mivel két cikluson át volt az intézmény élén, mindenképpen távozik. A rektori pályázat tervezetét a Kulturális és Innovációs Minisztérium még márciusban küldte el véleményezésre az egyetem szenátusának, ám a ma reggel kiírt pályázat már egészen más feltételeket szabott, amely nagyban korlátozza azok körét, akik egyáltalán megpályázhatják a posztot. A kiírással ráadásul majdnem három hónapot késtek: legkésőbb áprilisban kellett volna közzétenniük. A késlekedést hivatalosan nem indokolták, de az Index azt írja: ennyi idő kellett a tervezet átírásához, hogy csak bizonyos pályázók feleljenek meg a kiírásnak.

Az egyetem szenátusa július negyedikén el is juttatta az ezzel kapcsolatos állásfoglalását Csáknak, amelyben azt írják, „e szűkítés során súlyos és a magyar felsőoktatás 1990 utáni történetében példátlan diszkrimináció valósul meg.”

A pályázat szerint a jelölteknek többek közt

  • legalább 5 éves, jelenleg is aktív nemzetközileg kiemelkedő és elismert előadóművészi (rezidens) és legalább 5 éves oktatói tapasztalattal,
  • nagyszámú, nemzetközileg is elismert lemez- , illetve stúdiófelvétellel,
  • nemzetközi klasszikus zenei versenyeken elnyert díjjal,
  • nemzetközi klasszikus zenei versenyeken értékelői (zsűrizési) tapasztalattal kell rendelkezniük.

Ebből az következik, hogy kizárólag előadóművész lehet a pályázó, a Zeneakadémia három akkreditált oktatási és kutatási területe, a zeneszerzés, a zenetudomány, és a zenepedagógia területének művelőit ezzel kizárják a versenyből, de mellettük a jazz és a népzene képviselői is ellehetetlenednek.

A szenátus szerint a jelenlegi kiírás nem tiszteli a intézményt névadóját sem:

A kiírás szerint a fenntartó az alapító Liszt Ferenc zongoraművészi és zeneszerzői tevékenységei közül ez utóbbit nem vehetné figyelembe, így a kiírásban éppen Liszt szellemiségével megy szembe, életművét nem tiszteli

– írták az állásfoglalásban. Az új pályázat egyébként a Zeneakadémia korábbi nagy rektorait is kizárná a versenyből: Ujfalussy József és Batta András zenetudósokat, vagy Soproni József zeneszerzőt.

A lap azt fejtegeti, hogy a pályázat láthatóan olyanoknak kedvez, mint az egyetem által nem támogatott Kelemen Barnabás és Keller András. A tudományos fokozatot előíró feltételnek a Kossuth-díjuk miatt alkalmasak – az ugyanis a doktori címmel egyenértékű –, és bár a nem egyetemi tanárok, várhatóan egy új törvénymódosításnak köszönhetően az elkövetkező hetekben Novák Katalin köztársasági elnöktől megkapják az egyetemi tanári kinevezést. A lap szerint Kutnyánszky Csaba karnagy, oktatási rektorhelyettes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának vezetője, a szenátus támogatottja szintén megfelel a kiírásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik