Kultúra

Mégis Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Csák János kulturális és innovációs miniszter péntek délután a Facebook oldalán jelentette be, hogy továbbra is az intézményt 2013 óta vezető Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója.

Mindezt annak ellenére, hogy lapértesülések szerint korábban a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért bizottság meghallgatta a Magyar Állami Operaház főigazgatói székére pályázókat, és nem Ókovácsot javasolta a posztra. A végső döntést azonban Csák János kulturális és innovációs miniszter hozta meg, aki nem köteles figyelembe venni a bizottság javaslatát, választhat a másik nyolc jelölt közül is, és végül így is tette. Csák döntése volt korában az is, hogy érvénytelennek nyilvánította tavaly a pályázatot, amikor csak ketten indultak a posztért, és ő állította fel a bizottságot is.

Áprilisban az Index információi szerint Kesselyák Gergelyt, az Operaház jelenlegi első karmesterét, Miklósa Erika operaénekesnőt és Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzsert javasolta a testület a posztra. Az eredménytelennek nyilvánított első után kiírt második pályázatra összesen tizenegyen jelentkeztek, a fentieken kívül Aczél András rendező, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, Ertüngealp Alpaslan karmester, Győriványi Ráth György karmester, volt fő-zeneigazgató, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, a Magyar Állami Operaház volt miniszteri biztosa és főigazgatója, Molnár Levente operaénekes és Rost Andrea operaénekesnő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik