Kultúra

Nem emelnek vádat Travis Scott ellen az Astroworld-tragédia miatt

SUZANNE CORDEIRO / AFP
SUZANNE CORDEIRO / AFP

A texasi esküdtszék elutasította a vádemelést Travis Scott rapper ellen a közel két évvel ezelőtti Astroworld zenei fesztiválon történt halálos tömegbaleset miatt. Az esküdtszék csütörtökön ült össze a Scott és mások ellen indított büntetőjogi vizsgálat részeként, akik részt vettek a fesztivál megrendezésében, ahol tíz ember meghalt. Scott ügyvédje, Kent Schaffer elmondta, hogy a döntés nagy megkönnyebbülést jelent védence számára. A rapper még mindig több polgári perrel néz szembe a houstoni koncert miatt.

Scott, a rapzene egyik legnagyobb neve 2018-ban indította útjára az Astroworld nevű fesztivált, a Live Nation koncertszervező céggel közösen. A 2021. november 5-i rendezvényen több ezren sérültek meg, amikor pánik tört ki, amikor a tömeg Scott fellépése alatt a színpad felé nyomult. Tíz ember – kilenc és 27 év közöttiek – fulladás következtében vesztette életét.

A rapper elmondta, hogy a tragédia megrázta, de a színpadról való leérkezéséig nem volt tisztában a tragédia mértékével. A kritikusok azzal vádolták őt és rappertársát, Drake-et, hogy annak ellenére folytatták a fellépést, hogy „élettelen testeket emeltek ki a tömegből, a színpadról jól láthatóan”. Houston tűzoltóparancsnoka kijelentette, hogy Scottnak már jóval korábban le kellett volna állítania a koncertet. A szövetségi tisztviselők és a houstoni rendőrség is vizsgálja, hogy Scott, a fesztivált szervező Live Nation és mások megfelelő biztonsági intézkedéseket hajtottak-e végre a rendezvényen.

„Soha nem bátorította az embereket arra, hogy olyasmit tegyenek, ami miatt másoknak baja eshetett” – mondta most a döntést kommentálva Scott ügyvédje. Bár együtt érez a tömegoszlatás áldozataival, Schaffer hozzátette:

Travis nem felelős. Ha büntetőjogi vádat emelnek ellene, az nem enyhíti a fájdalmukat.

A több áldozat által benyújtott perek továbbra is aktívak Texas állam bíróságain. Az egyik áldozat családja 2022 októberében megegyezett Scott-tal, a Live Nationnel és másokkal, bár a megállapodás feltételeit nem hozták nyilvánosságra.

Robert Hilliard, egy másik áldozat családját képviselő ügyvéd csütörtökön azt mondta, hogy „mind a büntetőjogi, mind a polgári jogi felelősségre vonás kritikus fontosságú annak érdekében, hogy az ártatlan életek elvesztéséért felelősök megértsék, milyen maradandó pusztítást okoztak ezeknek a családoknak”, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik