Nagyvilág

Csak fél órával a tragédia után hagyta el a színpadot Travis Scott

Thomas Shea / AFP
Thomas Shea / AFP

A texasi Astroworld zenei fesztivál szervezőinek egyre több súlyos kérdésekkel kell szembenézniük, miután az Egyesült Államok történetének egyik legtöbb halálos áldozatot követelő  koncertjén a fellépő Travis Scott folytatta előadását, mialatt az elsősegélynyújtók már a bajba jutott fesztiválozók ellátásán ügyködtek, írja a Guardian.

„9 óra 15 perckor a tömeg a színpad előtt kezdett összesűrűsödni, a kavarodás pánikot és sérüléseket okozott. A pánik még tovább fokozódott, amikor az emberek eszméletüket vesztették és a földre estek” ­ – nyilatkozta a houstoni tűzoltóparancsnok, Samuel Peña.

A Houston Chronicle szemlézte a közösségi médiára feltöltött videókat és bejegyzéseket, amik alapján a koncertezők 9 óra 38 perckor kezdtek összeesni. Ezt követően a show promótere beleegyezett a műsor leállításába, de Travis Scott csak 10 óra 15 perckor fejezte be a koncertet – 36 perccel azután, hogy a katasztrófa már nyilvánvaló volt.

A Washington Post elemzése szerint egy videón már 9:12 perckor, tehát nagyjából a koncert kezdete után 10 perccel az emberek jól hallhatóan segítségért kiáltanak. Húsz perccel később a videók tanúsága szerint legalább két ember felmászott egy emelvényre, ahol kétségbeesetten kérték egy operatőrtől, hogy értesítse a szervezőket, mert valaki haldoklik a nézőtéren.

Később 9 óra 40 perckor Scott egy szám közepén kiszúrta, hogy valaki eszméletlenül fekszik a tömegben, és arra kérte a biztonságiakat, hogy sürgősen intézkedjenek. Ezt követően még fél óráig folytatódott a koncert, annak ellenére, hogy a tömeg már pár perccel az eset után azt skandálta, hogy állítsák le a show-t.

Kapcsolódó
Visszaszámláló órák jelezték a texasi fesztiválon Travis Scott érkezését, be is indult a nyolc halottat követelő roham
A texasi hatóságok legalább két nyomozást indítanak a Astroworld zenei fesztiválon történt halálesetek ügyében.

Egy Seannafaith nevű Instagram-felhasználó részletes beszámolójában azt írja, a koncerten a nézőtér olyan volt, mintha egy Jenga-torony dőlne össze, mivel az összesűrűsödő tömegben a levegő hiánya miatt gyakorlatilag folyamatosan omlottak össze az emberek.

A pénteki koncerten idáig 8 halálesetet jelentettek és 17 embert szállítottak kórházba, akik közül 11-en kaptak szívrohamot.

Ez volt az Egyesült Államok történetének hetedik legtöbb áldozatot követelő élőzenés eseménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik