Kultúra

Radnóti Sándor: 150 írót tudnék fölsorolni, aki inkább megérdemelné a Kossuth-díjat, mint Orbán János Dénes

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Széchenyi-díjas esztéta, Radnóti Sándor is megszólalt abban a vitában, amely az irodalmi díjak megítélésével kapcsolatban tört ki Kukorelly Endre és a Magyar Írószövetség között. Kukorelly ugyanis az Indexnek adott interjújában azt állította, az írószövetség egykori elnökségi tagja, Mezey Katalin a díjakról döntő bizottság egyetlen irodalmár tagjaként egy személyben dönt a díjazottak személyéről, és ezek a döntései politikai alapon születnek. Az Írószövetség mindezt visszautasítja, és arra szólította fel Kukorellyt, hogy kövesse meg Mezeyt, az író azonban továbbra is fenntartja a véleményét.

Radnóti Sándor a Facebookon szólt hozzá egy posztban a vitához, melyben azt írja, teljesen életszerűtlen, amit Mezey mond:

A Kossuth-díj Bizottságban, ahol mindenki a maga diszciplínájáért lobbizik, idő és tájékozottság volna az irodalmi Kossuth-díj megvitatására, s ne ő lenne az egyedüli felelős. »Föntről« súgnak neki, vagy ha nincs ilyen sugalom, akkor maga találja ki a jelöltet

– írja az esztéta, aki szerint Kukorelly Endre Orbán János Dénes idei kitüntetése bosszantotta fel:

Azt hiszem, Kukorelly Endrét – teljes joggal – az a pimaszság bőszítette fel, hogy idén Orbán János Dénest tüntették ki Kossuth-díjjal, aki előtt százötven magyar írót és költőt tudnék fölsorolni, aki irodalmi teljesítményéért inkább megérdemelné.

Radnóti szerint Orbán János Dénes politikai produkciójáért kapta az irodalmi díjat, a gesztust pedig „ellenzék- és irodalomértő-pukkasztónak” nevezte. Kitért a Rákosi-korszak és a NER irodalmi díjazottjainak összehasonlítására is, miután Kukorelly korábban azt írta, hogy „a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban”. Radnóti szerint egy kivételével a Rákosi-korszak összes Kossuth-díjasának volt irodalmi érdeme, de óvott a két korszak egyéb összehasonlításaitól:

A Rákosi-korszak fantasztikus névsora persze senkinek sem adhatja azt az ötletet, hogy a két korszakot össze lehet hasonlítani. Kukorellynek sem volt ilyen gondolata az esze ágában. Az egyik véres diktatúra volt, a másik lealjasító, gyalázatos autokrácia, Európa magányos szégyene – van.

Radnóti Sándor végezetül adott néhány ötletet Mezey Katalinnak a jövő évi díjazottakra:

Mezey Katalinnak pedig jövőre biztos eszébe fog jutni teszem azt Balla Zsófia, Tóth Krisztina, Nádasdy Ádám vagy Márton László neve. Az utóbbi kettőről még az is elmondható jelentős költészetük és prózájuk mellett, hogy a fordítás a leghazafiasabb műfaj.

Radnóti Sándorral tavaly készült interjúnk itt olvasható.

Kapcsolódó
Radnóti Sándor: Ez a rendszer undok kis autokrácia, de nem szörnyállam
A tájról írta új könyvét a Széchenyi-díjas esztéta, akivel giccses naplementékről, friss olvasmányélményekről, a végtelen szorongató gondolatáról és a libernyákok agyvérzéséről is beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik