Kultúra

Tourette-szindrómája miatt egy időre visszavonul a turnézástól Lewis Capaldi

OLI SCARFF / AFP
OLI SCARFF / AFP

Nem sokkal azután, hogy a Glastonbury fesztiválon fellépett, bizonytalan időre visszavonul a turnézástól Lewis Capaldi. Az énekes mindezt azzal magyarázta, hogy betegsége, a Tourette-szindróma miatt kényszerül pihenőre.

Capaldi koncertje Anglia legnagyobb fesztiválján tartogatott nehéz és szívmelengető pillanatokat egyaránt: a zenész már a fellépés elején tapasztalta azt, hogy idegrendszeri betegsége miatt egyre gyakrabban produkálja a Tourette-szindrómát jellemző tikkeket, legnagyobb slágerét, a Someone You Lovedot viszont már befejezni sem tudta. A közönség azonban tette a dolgát, és végigénekelte az énekes helyett az utolsó dalt.

Capaldi már korábban is háláját fejezte ki a rajongói felé hozzátéve, hogy nem lenne szomorú, ha soha többé nem lépne fel Glastonburyben, a mostani koncerttel ugyanis valóra vált az álma. A fellépés előtt három hét szünetet tartott, hogy kellőképpen rápihenjen a koncertre, úgy véli azonban, hogy ez nem volt elég.

Az igazság az, hogy még mindig csak tanulom, hogyan alkalmazkodjak a Tourette-hez, és szombaton egyértelművé vált, hogy sokkal több időt kell szánnom a mentális és testi egészségemre annak érdekében, hogy még sokáig azt csinálhassam, amit igazán szeretek.

Az énekes ezzel együtt bejelentette, hogy egy időre visszavonul a turnézástól, és belátható időn belül egészen biztosan nem lép fel élőben.

Capaldinál 2022-ben diagnosztizálták a Tourette-szindrómát, amellyel kapcsolatban egyszer azt nyilatkozta, felhagy a zenéléssel, ha tovább súlyosbodik az állapota.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik