Kultúra

Meghalt Peter Brötzmann, a free jazz úttörője

PETER ENDIG / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP
PETER ENDIG / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP

Nyolcvankét éves korában meghalt a német jazzlegenda, Peter Brötzmann, aki szaxofonosként a free jazz egyik legnagyobb alakja volt – írja a Guardian.

Halálhírét kiadója, és zenésztársa, Heather Leigh is megerősítette, az utóbbi hozzátette, hogy a zenész németországi otthonában, Wuppertalban halt meg álmában.

A remscheidi születésű Brötzman festőként kezdte pályafutását, majd autodidakta módon tanult szaxofonozni és klarinétozni, ebben az olyan, Németországban turnézó legendák inspirálták, mint Miles Davis vagy John Coltrane. Előbb Párizsba ment, ahol többek közt Steve Lacyvel, Don Cherryvel és Gato Barbierivel is zenélt, majd saját zenekarával európai turnéra indult, a frankfurti jazzfesztiválon mutatkoztak be. Brötzmann a hatvanas évektől a free jazz és a zajzenék úttörője, a szabad improvizációs hullám egyik első és legnagyobb alakja volt. Művészetét nagyban meghatározta az, hogy állandóan az új utakat, a teljesen egyedi hangzásokat kereste, a második világháború előtti hagyományokkal akart szakítani.

A generációm legnagyobb traumája az, amit apáink a világgal tettek. Soha többé nacionalizmust

– mesélte egy 2018-as interjúban.

Brötzmann karrierje során több mint ötven albumot adott ki, több mint százon közreműködött, a műfaj olyan nagyjaival játszott, mint Derek Bailey vagy Anthony Braxton. Tagja volt a Last Exit nevű free jazz supergroupnak is Sonny Sharrock, Ronald Shannon Jackson és Bill Laswell mellett. Nagy rajongója volt az egykori amerikai elnök, Bill Clinton is, aki minden idők egyik legnagyobb zenészének tartotta Brötzmannt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik