Kultúra

Harminc évvel a rendszerváltás után nevezik át Prága egyik utcáját, ami 1947 óta egy szovjet marsall nevét viselte

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Ivan Sztyepanovics Konyev marsallnak 2020-ig szobra is állt ugyanott.

Megváltoztatják októbertől Prága egyik fontos útvonala, a Konyev marsall utca nevét – döntött hétfőn a prágai városi tanács az érintett Zizkov kerület önkormányzatának javaslatára.

Az egykori Csehszlovákia fővárosát 1945 májusában a náci megszállás alól felszabadító szovjet egységek parancsnokáról, Ivan Konyevről 1947-ben elnevezett, 3,4 kilométer hosszú utcát október elsejétől Hartig utcának fogják hívni, emléket állítva így a közel százötven éve létrehozott Zizkov városnegyed első polgármesterének.

A zizkovi önkormányzat, a cseh főváros 3. kerületének tájékoztatása szerint a változások mintegy ötezer embert és több száz céget érintenek. Nekik október elsejétől kezdve ki kell cserélniük személyi okmányaikat, illetve módosítaniuk kell a hivatalos irataikat – ezek költségét a kerület vezetése vállalta magára.

A 3. kerület önkormányzata egyébként már több mint egy éve jóváhagyta az átnevezést, de a lakosság ellenállása miatt az ügy elhúzódott: a közelmúltban készített felmérésekb szerint az utca lakosságának 71 százaléka elutasította a névváltozást, a teljes kerületben végzett felmérés azonban épp ellenkező eredményt hozott.

A névváltozást korábban a lakók egy csoportja javasolta, azzal érvelve, hogy a 2020 áprilisáig köztéri szoborral (ezt az utolsó hónapokra már letakarták) is rendelkező Ivan Sztyepanovics Konyev marsall megítélése a történelmi tények – különösen az 1956-os magyarországi és az 1968-as csehszlovákiai események tükrében – megváltozott, így ezért méltatlannak látták, hogy egy ilyen fontos prágai utca viselje a nevét. A törekvéseket Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja is felerősítette: 2022 májusában a prágai önkormányzat Konyev díszpolgári címét is semmissé tette.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik