Nagyvilág

Szovjet tábornok szobra miatt támadt feszültség Prágában

Ivan Konyev, a Vörös Hadsereg marsalljának szobrát a vandálok miatt vászonnal takarta el a városvezetés, válaszul az orosz követség tiltakozott, a kerületi polgármester pedig az őt ért fenyegetések miatt rendőri védelmet kért.

A második világháború egyik legmagasabb rangú szovjet tábornoka, Ivan Konyev marsall szobrát a rendszerváltás után nem szállították el, és azóta is ott található a cseh főváros Bubeneč nevű városrészében. Mostanra azonban a városvezetésnek elege lett abból, hogy a szobrot folyton vandalizálták, ezért a kerületi polgármester, Ondřej Kolář úgy döntött, eltakarják a szobrot, mert nem akarják többször letakarítani.

Konyev megítélése meglehetősen ellentmondásos, miután a háború után ő volt a Varsói Szerződés haderejének főparancsnoka 1960-ig, így a magyar forradalom leverését is ő irányította. Ráadásul a szobrot mint Prága felszabadítójának emelték, pedig a várost harc nélkül foglalták el a szovjet csapatok a háború utolsó napjaiban. A negyvenéves szobor jókora indulatokat szül Prágában, és már tavaly is diplomáciai botrányt okozott, hogy a városvezetés ellátta egy magyarázó táblával, mely Konyev szerepét taglalta a magyar forradalom és a prágai tavasz eltiprásában. A szobrot az utóbbi esemény évfordulóján újra vörös festékkel öntötték le, Kolář ekkor döntött úgy, hogy többé nem takarítják le, és korábban már felajánlotta az orosz nagykövetségnek.

Miután a szobrot letakarták, Kolář már számos fenyegetést kapott, ezért jelenleg is vidéken tartózkodik és rendőri védelem alatt áll, miközben a szobrot eltakaró vásznat oroszbarát aktivisták már többször is megrongálták, az orosz nagykövetség pedig szégyenteljesnek nevezte, hogy pont a második világháború kitörésének 80. évfordulóján takarják le a szobrot. Konyev szobra szeptember 12-éig lesz letakarva, akkor döntenek ugyanis a szobor további sorsáról, írja a Guardian.

Borítófotó: Sean Gallup/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik