Kultúra

Mégis hogyan lehet három másodperc alatt kirakni a Rubik-kockát?

Ne gondolkodj, csak rakd ki!

– ez a mottója annak a huszonegy éves fiatalembernek, bizonyos Max Parknak, aki 3,13 másodperc alatt rakta ki a klasszikus Rubik-kockát az amerikai Kalifornia államban rendezett versenyen, ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe – írja a Guardian. Max Park nem először lett bajnok: már tizenöt évesen megszerezte a világbajnoki címet Rubik-kocka kirakásban, és azóta is sorra gyűjti a különböző bajnoki címeket a különböző fajta Rubik-kockák leggyorsabb kirakásáért.

A mostani, Long Beachen megrendezett eseményen Park a kínai Jü-seng Tu által 2018-ban felállított, 3,47 másodperces rekordot döntötte meg. Schwan Park, Max édesapja a Guinness Rekordok Könyvének nyilatkozva elmondta, hogy mikor meglátták az eredményt, mindenki megdöbbent. Hozzátette, a rekord a klasszikus háromszor hármas Rubik-kocka-kirakás világában a krémek krémjének számít, amely mellett fia már birtokolja a négyszer négyes, az ötször ötös, a hatszor hatos és a hétszer hetes Rubik-kocka bajnoki címeit is. A mostani, elképesztő rekordról videó is készült:

A világbajnok amerikairól még Netflix-doku is készült, a 2020-ban bemutatott The Speed Cubers, amelyben együtt szerepelt versenytársával és barátjával, az ausztrál világbajnok Feliks Zemdegsszel, aki szintén számos kategória nyertese volt már. A két fiatalember már évekkel ezelőtt, a 2017-ben Párizsban megrendezett 9. Rubik-kocka világbajnokságon is egymás ellen versenyzett. Park ekkor, alig tizenöt évesen vett részt az eseményen, ahonnan világbajnoki címmel tért haza. Park édesapja az említett dokumentumfilmben elmondta: fia kétéves volt, amikor autizmussal diagnosztizálták, szülei azért is adták kezébe a kockát, mert ezzel próbálták fejleszteni a fiú finommotorikus készségeit, sőt, a versenyek adta helyzetekben Max szociális készségeit is jól tudták fejleszteni. Max immár a Rubik-kocka hivatalos nagyköveti címét is viseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik