Kultúra

G7: Pénzügyi nyomás is állhatott a Libri felvásárlásának hátterében

Róka László / MTVA Bizományosi
Róka László / MTVA Bizományosi
Balogh Ákos két éve még nem akarta eladni a részét az MCC-nek, mára azonban változott a helyzet.

Kedden hozták nyilvánosságra, hogy a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium lett a Libri többségi tulajdonosa, amely bolthálózatával és kiadói csoportjával a magyar könyvpiac domináns szereplője. Spéder Zoltán részének megszerzésével kisebbségi tulajdonosként már két éve bevásárolták magukat a Libri Csoportba, most pedig felvásárolják a többségi tulajdonos, Balogh Ákos részét is, amivel 98,41 százalékos tulajdonosok lesznek.

A G7 gazdasági lap újabb részleteket közölt arról, hogyan történhetett a felvásárlás. Felidézik, hogy Balogh két éve még nem akarta eladni a részét az MCC-nek, ám ez a helyzet időközben megváltozott. A lap szerint a döntés mögött részben pénzügyi nyomás állhatott, mivel Baloghnak egy másik projektje miatt is szüksége volt tőkére.

A G7 úgy tudja, hogy bár Balogh azzal nyugtatta az aggódó munkatársakat és kiadói vezetőket, hogy amíg ő itt van, nem fog változni semmi. Ám az MCC-ve való együttműködés az elmúlt években sem lehetett felhőtlen: a stratégiai célokban is lehettek különbségek, „például mert az MCC állítólag komolyabb nemzetközi terjeszkedésben gondolkodik, de az operatív irányításában és személyi kérdésekben is voltak nézetkülönbségek.”

A fő konfliktus azonban a G7 információi szerint az osztalék körül alakult ki. „Balogh hiába szeretett volna 2022-ben osztalékot kivenni a Libriből, az MCC ezt a lehetséges könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva blokkolta.” Baloghnak azonban likvid tőkére lett volna szüksége, mert a Blaha Lujza téren álló Corvin Áruház felújításához, az épületnek ugyanis a családja a tulajdonosa.

„Az MCC döntése miatt elmaradt osztalékfizetés a piaci kockázatkerülés mellett könyvszakmai szereplők szerint már a pénzügyi nyomásgyakorlásról is szólhatott: a többségi tulajdonos, aki az utóbbi időben már nem tudott pénzt kivenni a cégéből, végül megvált a részvényeitől” – írja a lap, hozzátéve, hogy Balogh május környékén adhatta be a derekát, amit követően az MCC részvényesei is megszavazták a 4,2 milliárdos osztalék kifizetését, a kifizetés napja ráadásul 2023. június 14. vagyis a tranzakció bejelentése utáni szerdai nap.

Kedden a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetőjét, Sárközy Bencét is megkérdeztük arról, hogy az adásvétel miként érinti a kiadói részleget, ő szintén a saját személyét nevezte meg garanciaként a jövőre nézve:

Azt kérték tőlem, hogy folytassam ugyanazoknak a szerzőknek a kiadását, ugyanazon a színvonalon, mint az elmúlt 12 évben. Továbbra is ugyanazok a presztízs- és pénzügyi szempontok vezérelnek a munkámban. Én máshogy nem is tudok kiadót csinálni. Onnantól tudnék irányváltásról beszélni, ha az én személyemet változtatni akarnák, de erről nincs szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik