Kultúra

Meghalt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korábbi igazgatója

TelePaks TV / Youtube
TelePaks TV / Youtube
Hatvanhét éves volt.

Röviddel hatvanhetedik születésnapját követően, május 28-án este elhunyt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) 2004 és 2020 közti igazgatója – tudtuk meg a múzeum korábbi muzeológusától, a budapesti kávéházak történetének legnagyobb szakértőjeként is ismert Saly Noémitől.

Az 1956-ban született Kiss Imre 1984-ben, az ELTE BTK régészet-sémi filológia szakán szerzett diplomát, majd a következő húsz évben az üzleti életben dolgozott külkereskedőként (Chemo-Caola és IDE_FIN-WEST), marketingesként (DGW Media) és HR-vezetőként (Bull, GE Tungsram, PWC, IBM), majd az MKVM élére került, ahol számos kiállítást, illetve kiadványt hozott tető alá, sőt, neki köszönhetően az intézmény kétszer is új helyszínre költözött, majd teljesen megújult – olvasható a BGE honlapján.

A ma Krúdy Gyula utolsó otthonát is magában foglaló óbudai házban működő intézmény éléről 2020-ban nyugdíjba ment, a KULTEA nevű kulturális köztér létrehozásával a múzeumok összművészeti nyitásában is kulcsszerepet játszó Kiss a szódavíz történetét bemutató kiállítása közel két évtizede utazik az országban, az erről szóló könyv pedig eddig négy kiadást ért meg. A közreműködésével született beszélgetős műsorok ma a múzeum adattárának fontos részei.

A szakember pályáját 2012-ben Podmaniczky-, 2022-ben pedig a Pulszky Társaság Éri István-díjával ismerték el. Utóbbi kapcsán a Magyar Múzeumok Online készített vele interjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik