Kultúra

Jane Fonda nyolcvanöt éves, és egyre jobban érzi magát

Samantha DUBOIS / AFP
Samantha DUBOIS / AFP
A ragyogó Jane Fonda Cannes-ban kertelés nélkül elmesélte, hogy melyik filmes partnerébe volt szerelmes, leszólt egy legendás rendezőt, és kijelentette, hogy nem játszik több olyan filmben, amiben más öregasszonyokkal van körülvéve. Helyszíni tudósítás.

 

A cannes-i filmfesztivál számomra idén Michael Douglasszel kezdődött és Jane Fondával zárult: az utolsó előtti napon a nyolcvanöt éves sztár ült le egy nyilvános beszélgetésre, ahol őszinte és önironikus stílusban mesélt a karrierjéről és az életéről. Rögtön szólt, hogy jó hangosan kérdezzünk, mert elfelejtette betenni a hallókészülékét, de egyáltalán nem tűnt öregesnek. Egy nagyon előnyös, testhezálló szürke csíkos nadrágkosztüm volt rajtra, és dinamikusan sztorizott. Elárulta, az a titka, hogy rengeteget alszik, előző éjjel például 13 órát.

Fondában nagyon inspiráló, hogy folyamatos fejlődési pályaként tekint az életére: először kilépett legendás apja, Henry Fonda árnyékából azzal, hogy Párizsba költözött Roger Vadim rendezővel, aztán otthagyta Vadimot, hogy aktivistaként tiltakozzon a vietnámi háború ellen Amerikában, majd fokozatosan egyre feministább lett. Az 1971-es Klute-ban egy prostituáltat alakít, akit majdnem megölnek.

Sírtam a jelenet forgatása közben, félig azért, mert a férfi, aki megölte a barátomat, éppen engem készült megölni, félig pedig azért, mert akkor esett le, hogy ’úristen, csak nem feminista lesz belőlem?!’. Tudtam, hogy onnantól jobbra fordulnak majd számomra a dolgok. Amikor három házasság után végre egyedülálló lettem, elmentem egyedül megnézni a Vaginamonológokat. Ahogy ott ültem, éreztem, hogy a feminizmusom leszáll az agyamból a testembe.

– mondta.

Ma már azokról a filmjeiről is viccesen sztorizik, amik készülésükkör nem jelentettek számára pozitív élményt:

A Barbarellát nem szerettem, amikor csináltuk, de most már szórakoztatónak találom. Azzal kezdődik, hogy az űrben lebegve vetkőzöm. Vadim megígérte, hogy nem fog látszani belőlem semmi, mert alatta megy a főcím és kitakar, de persze mindenem látszott. Izgultam az űrsztriptíz miatt, be kellett rúgnom, hogy levetkőzzem a gátlásaimat és meg tudjam csinálni. De egy denevér folyton berepült a felvételbe, ezért másnap újra kellett venni. Úgyhogy még egyszer meg kellett csinálnom az egészet, másnaposan.

Négy filmben szerepeltem Robert Redforddal. Három (Üldözők, Mezítláb a parkban, A Las Vegas-i lovas) alatt szerelmes voltam bele, de sajnos nem szerette a csókjeleneteket. Mindig rossz hangulatban volt, és azt hittem, ez az én hibám. Hat éve szerepeltünk utoljára közös filmben (Milyen hosszú az éjszaka), és akkor rájöttem, hogy végre felnőttem, mert amikor három óra késéssel, rossz hangulatban megérkezett, már tudtam, hogy ez nem az én hibám.

Silver Screen Collection/Getty Images A Barbarella egyik jelenetében.

A színésznő a Klute-hoz előtanulmányként egy hetet egy bordélyban töltött a prostituáltak között – röviden erről is mesélt:

Senki nem akart velem lefeküdni a kuncsaftok közül, mondtam Alan Pakulának, hogy én visszaadom a szerepet, szerződtesse le helyettem Faye Dunaway-t, vele majd le akarnak feküdni. De nem vett komolyan.

Kiderült emellett, hogy

  • ki a kedvenc férfi partnere a vásznon (Lily Tomlin),
  • Jean-Luc Godardról is szó esett, aki a Minden rendben című filmben rendezte Fondát, majd megcsinálta a Levél Jane-hez című kísérleti filmet, amiben végig egy Fondáról készült fotót elemezget. Erről sarkos véleménye van: „Az egy nárcisztikus kamu volt.” Közben a kezével maszturbálást imitál. „Godard jó példa arra, hogy el lehet választani a rendezőt és az embert. Nagy filmes volt, de férfiként… bocs, de nem.”
  • Az aranytó alapjául szolgáló színdarab megfilmesítési jogát azért vette meg, hogy idős apjával együtt játszhasson egy filmben. „Katherine Hepburn felhívott és bejelentkezett az anyám szerepére, nem mondhattunk neki nemet. Nagyon kompetitív volt. Mindhármunkat színészi Oscarra jelöltek, Hepburn és apám megkapták a díjat, én nem. Amikor felhívtam Hepburnt, hogy gratuláljak, azt károgta a telefonba: ’Most már sosem érsz utól!’”. Hepburnnek az volt a negyedik Oscarja, Fondának kettő van.
Valery HACHE / AFP

A mai napig iszonyú tevékeny színészként és aktivistaként is, de az utóbbi már fontosabb számára:

Egy év alatt két olyan filmet (80 for Brady és Könyvklub: A következő fejezet) is forgattam, amiben négy-négy idős nő szerepelt, több ilyet nem szeretnék vállalni. Most már csak olyan szerepet játszanék szívesen, ami igazi kihívást jelent. De nincs időm ezen gondolkodni, mert lefoglal a klímakatasztrófa elleni küzdelem. Most nincs is tervben új filmem, a következő másfél évben az amerikai elnökválasztásra fogok koncentrálni.

Hajlandó volt tanácsokat is osztogatni:

Olvassatok, tanuljatok és maradjatok kíváncsiak!,

viszont, amikor egy nő azt kérdezte, milyen szépségtippet tudna neki adni Fonda, hogy ő is hasonlóan jól nézzen ki, frappánsan lepattintotta:

Miért akarsz úgy kinézni, mint valaki más?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik