Kultúra

Nem áll össze az ABBA Euróvíziós győzelmük 50. évfordulójára

Olle Lindeborg / TT News Agency / AFP
Olle Lindeborg / TT News Agency / AFP
Lehűtötték a kedélyeket.

Pár héttel ezelőtt a svéd Loreen immár másodszor diadalmaskodott az Eurovíziós Dalfesztiválon, így 2024-ben Svédország rendezi majd meg a versenyt. Ráadásul ez sorsszerűen egybeesik egy kerek évfordulóval: épp ötven éve lesz ugyanis, hogy az ABBA 1974-ben nyert a Waterloo című dallal, azóta hat további svéd győzelem született, beleértve az idei liverpooli döntőt is.

Voltak, akik a jubileum miatt reménykedni kezdtek, hogy a jövő évi döntőre összeáll a világhírű svéd zenekar, de Bjorn Ulvaeus és Benny Andersson gyorsan lehűtötte a kedélyeket, kijelentve, hogy se fellépés nem lesz, se új dalt nem írnak a fesztiválra.

Nem akarok, és ha én nem akarok, akkor a többiek sem akarnak majd. Mind a négyen ugyanúgy állunk hozzá: ha valamelyikünk nemet mond, onnantól az egy nem. Meg tudjuk ünnepelni az Abba 50 évét anélkül is, hogy újra színpadra állnánk

– mondta Anderson a BBC szerint.

A páros korábban megfogadta, hogy soha többé nem indulnak turnéra, állítólag még egy 1 milliárd dolláros ajánlatot is visszautasítottak, amit száz koncertért kaptak volna. Az ABBA amúgy negyven év kihagyás után, 2021-ben állt elő új lemezzel, a Voyage eladási rekordokat is döntögetett, majd pedig virtuális fellépéseken tértek vissza Londonban, ahol a tagok helyett hologramszerű technológiával avatárjaik vadítják a közönséget úgy, hogy Ulvaeusék a helyszínen sincsenek.

Az Eurovízión amúgy Magyarország immár negyedik éve nem vett részt, azóta még inkább mélypontra csökkent az eredetileg a nemzetközi verseny előválogatójaként indult A Dal nézettsége a köztévén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik