Kultúra

Az Üllői út macskaköveiből készültek a Népliget ötletpályázatának díjai

Bardóczi Sándor / Facebook
Bardóczi Sándor / Facebook
Pénteken adják át őket.

Nemrég lezárult a hosszú évtizedek óta megújításra váró budapesti közpark, a századfordulón még mutatványosokkal, sétálgató párokkal, a szürreális szánkóvasutat élvező emberekkel, illetve a védettsége ellenére lebontott egykori nagyvendéglő vendégeivel megtöltött Népliget tájépítészeti ötletpályázata, ami a terület várható megújításának egyik alapköve, pénteken pedig a legjobb pályamunkáknak járó díjakat is átadják – írja Facebook-oldalán Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor.

A szakember szerint

a park sokat nyer azzal, ha végre feléled a környék, nagyon sokat jelentene neki mind a Közlekedési Múzeum Dízel-csarnokba költözése, mind a tervezett déli körvasút új megállója,

sőt, magukat a díjakat is megmutatta, amik első látásra ugyan egyszerűnek tűnnek, mégis érdekes és izgalmas történetük van:

eredetileg ugyanis az Üllői út macskakövei voltak,

amiket felszedésük után a park akkori főkertésze, Pesti László tett félre, remélve, hogy az a jövőben biztosan jól jön majd a parki utak szegélyeihez.

Magyar Rendőr / Fortepan Az Ecseri úttól a Népliget irányába nézve, valamikor 1967 nyarán.

A titkos kőtárra végül sosem volt szükség, de

a díjazottak mindegyike kap holnap ebből a kőből, hiszen munkájukkal egy újabb építőkövet raktak le azért, hogy a Népliget rehabilitációja megtörténjen. A kövek megkapták a Zöld Budapest színeit, hogy kiderüljön, merre van az előre a Népliget rehabilitációjában

– olvasható a posztban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik