Kultúra
NÈpligeti nagy vendÈglő, Budapest, Tisztviselőtelep

Lebontották az egykori Népligeti Nagyvendéglő műemléki védettséget élvező épületét

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 10. 17. 14:44

A város egykor legnagyobb vendéglőjének már csak a romjai álltak, elpusztítása a védettség fényében azonban érthetetlen.
Korábban a témában:

Az MSZP kőbányai szervezetének elnöke, egyben a kerület önkormányzati képviselője, Somlyódy Csaba Facebook-oldalán megjelent képek szerint hétfőn megkezdődött az 1895-ben épült, a Népligettel egyidős, romos volta ellenére is műemléki védettséget élvező Népligeti Nagyvendéglő bontása.

A képviselő rövid posztjában arra is kitér, hogy

a Népligetre vonatkozó új – Fradivárosos – rendezési terv még nem került a Közgyűlés elé”,

így a munkák megkezdésére semmiféle halaszthatatlan és egyértelmű ok nem létezik.

Titkolják, mire megy a Fradivárosnak adott állami 25 milliárd
A klub szerint nincsenek részletek, mivel még csak az előkészítés zajlik. Kubatov Gábor viszont részletesen beszélt a terveiről.

Az egykor futóhomokkal, homokbányával és jókora szemétkupacokkal borított borított területen a XIX. század utolsó harmadában jelentek meg a fák, 1893-1896 közt pedig Ilsemann Keresztély, a székesfőváros főkertészének tervei szerint vált angol tájkertté – ezekben az években születtek meg a ma is látható sétautak elődei, az Üllői út mentén látható vízmű és víztorony, de a szórakoztató, illetve testmozgást lehetővé tévő intézmények sem szorultak ki a területről: így született meg az évtizedeken át szórakozóhelyekkel és ma furának tűnő játékokkal teli Mutatványos tér, a Telepi Torna Egylet sporttelepe (1896), valamint a  megszületésekor a város legnagyobb vendéglőjének számító, 1895-ben átadott Budapesti Nagy Sörcsarnok.

Fura képek a múltból: a népligeti szánkóvasút
Száz évvel ezelőtt a Népliget egy nyüzsgő park volt, tele mutatványosokkal és olyan szórakoztató létesítményekkel, mint a szánkóvasút, aminek az égvilágon semmi köze nem volt a vasúthoz.

A döcögve induló üzletet a stafétát egymásnak eleinte gyakran átadó bérlők aztán sikerre vitték, és a négyszáz főt befogadó, Népligeti Nagyvendéglőként ismertté vált épület a XX. század első felének fontos találkozó- és szórakozóhelyévé vált.

Népligeti nagy vendéglő, Budapest, Tisztviselőtelep
Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / MuseumDigital

Hanyatlása a második világháború utáni államosítási láznak, illetve a Népliget lassú pusztulásának köszönhető: a Kelet-Pesti Vendéglátóipari Vállalat egységévé vált, gyorsan romló állapotú épületben egyre kevesebb vendég fordult meg, felújításról pedig szó sem lehetett.

Publication data: Divald Károly műintézete, Budapest
Kiadási adatok: Divald Károly műintézete, Budapest
Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / MuseumDigital

Mindezek fényében nem meglepő, hogy az egykori sörcsarnok raktárrá vált, a nyolcvanas években viszont elhagyatottá vált. A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben az épület omló falai közt leginkább csak hajléktalanok, illetve búvóhelyet keresők fordultak meg, néhány évvel ezelőtt pedig életveszélyessé vált.

Így rohad szét napról napra Budapest igazi Ligete
Amíg Baán László, Karácsony Gergely és a civilek Budapest második legnagyobb parkján marakodnak, egyre elkeserítőbb látványt nyújt a legnagyobb, amivel senki sem foglalkozik. Lehangoló képek a Népligetből.

Az óvszerekkel, elszórt fecskendőkkel és üres gyógyszeres levelekkel borított, tetőszerkezetét rég elvesztett épület mindezek ellenére megőrizte műemléki védettségét, noha felújítására racionális esély már nem igazán mutatkozott.

Az épület műemléki státuszának megszüntetéséről, a bontásról és a felszabadult terület hasznosításáról megkérdeztük Kőbánya önkormányzatát, válaszukkal a cikket a későbbiekben frissítjük.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.