Kultúra

A Grease nem egy PC-tündérmese – reagálta a filmet ért vádakra a castingrendezője

PARAMOUNT PICTURES / ROBERT STIG / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
PARAMOUNT PICTURES / ROBERT STIG / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP
Joel Thurm szerint nem dokumentumfilmről van szó, így bőven belefér, hogy harmincas színészek játsszanak benne tinédzsereket.

Nem érzi jogosnak a Grease-t illető egyik leggyakoribb kritikát a film castingrendezője, Joel Thurm. A Guardian a most megjelenő spinoff, a Grease: Rise of the Pink Ladies kapcsán kérdezte az eredeti film stábját, Thurm pedig azt a gyakori bírálatot idézte fel, amely azt rója fel a filmnek, hogy a középiskolás karaktereket idősebb színészek játsszák. A Grease jellemzően 17-18 éves karaktereit nem tinédzserek alakítják, sőt, néhányukat sokkal idősebb színészek. A főszereplők közül John Travolta volt a legfiatalabb, ő 23 volt a forgatás idején, de Olivia Newton John például már 30 – ő épp a kora miatt utasította vissza kis híján a szerepet –, Stockard Channing 33, Didi Conn és Jeff Conaway 26, Jamie Donnelly pedig 30 volt a forgatás idején, holott mindannyian tinédzsereket játszottak.

Az emberek azt mondják, hogy túl öreg a színészgárda, de a Grease nem dokumentumfilm, hanem fantáziavilág. Ez nem egy PC-tündérmese, amelynek kifejezetten jót tett, hogy a színészei nem voltak tinik. Az egyetlen fontos dolog az volt, hogy a színészek egymás kortársainak tűnjenek, amely sikerült is

– nyilatkozta a lapnak Thurm.

Nem ez az egyetlen kritika, amellyel az utóbbi években betalálták a filmet: 2020-ban szexizmussal vádolták a Grease-t kiemelve azt, hogy a Newton-John által alakított Sandy a férfi főhős kedvéért teljesen átalakul a film végére. A kritikákra az azóta elhunyt színésznő is válaszolt: „Kicsit elborult dolog ez. Ez egy hetvenes évekbeli film, amely az ötvenes évekről szól. Eredetileg egy színdarab volt, egy musical, egy szórakoztató alkotás, amelyet nem kell véresen komolyan venni. Kicsit le kellene higgadni, és úgy élvezni a dolgokat, ahogy vannak.”

Kapcsolódó
Észrevette már, mennyi kigyúrt és túlkorosnak kinéző karakter van a tinifilmekben?
Már a hetvenes években is felnőtt, néha harmincon túli emberek alakítottak tinédzsereket, de ezen a szokáson azóta sem változtattak Hollywoodban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik