Szórakozás

Észrevette már, mennyi kigyúrt és túlkorosnak kinéző karakter van a tinifilmekben?

A tinifilmek tinédzserfiúi általában úgy ki vannak gyúrva, mintha abban alsóhangon tíz év munkája lenne, amiből az következik, hogy általános iskola első osztályában kezdtek lejárni a konditerembe. De nyilvánvalóan nem ez az igazság, hanem az, hogy legalább tíz, de néha akár tizenöt évvel idősebb színészekre osztják a tinédzserek szerepét, így történhet az, hogy a tinifilmekben és tinisorozatokban meglepően érett külsejű karakterek szerepelnek, nem pedig olyanok, akik pattanásokkal illetve azzal küszködnek, hogy nem tudnak mit kezdeni zavarukban a végtagjaikkal. Már a hetvenes években is felnőtt, néha harmincon túli emberek alakítottak tinédzsereket, de ezen a szokáson azóta sem változtattak Hollywoodban.

Októberben lett húszéves a Gilmore Girls, ami a kibírhatatlanul rossz Szívek szállodája címet kapta magyarul, az évforduló pedig egy csodás alkalom arra, hogy megemlékezzünk a filmtörténelem egyik legabszurdabb castingjáról, vagyis arról, hogy a sorozat 15 éves Lane Kimjét az akkor 27 éves Keiko Agenára osztották, ez pedig soha senkinek nem tűnt fel, mert Agena tényleg úgy nézett ki, mint egy átlag tinilány. De ez tényleg csak egyik volt a sok közül, mert voltak olyan szereplőválogatások is, amikor sokkal nagyobb volt a korkülönbség a színész valódi életkora és az általa eljátszott karakteré közt.

Ott van például a Netflixen nemrég megjelent Never Have I Ever (Én még sosem…) című – egyébként egész szórakoztató – sorozat egyik főszereplője, Darren Barnet, aki a 16 éves Paxton Hall-Yoshidát alakítja, és amúgy 29 éves.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Never Have I Ever (@neverhaveiever) által megosztott bejegyzés, Máj 3., 2020, időpont: 7:01 (PDT időzóna szerint)

Vagy például Paul Wesley, aki a Vámpírnaplók kezdetén 27 évesen játszott egy 17 éves srácot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Vampire Diaries (@thecwtvd) által megosztott bejegyzés, Okt 25., 2019, időpont: 10:00 (PDT időzóna szerint)

Gabrielle Union pedig 28 évesen volt 18 éves gimis a Hajrá csajok!-ban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bring It On (@bringiton) által megosztott bejegyzés, Aug 26., 2020, időpont: 12:47 (PDT időzóna szerint)

Azt se felejtsük el, hogy Andrew Garfield is 27 éves volt, amikor a tíz évvel fiatalabb tinédzser Peter Parkert alakította a Pókemberben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Amazing Spider-Man (@spidermanseries) által megosztott bejegyzés, Febr 12., 2015, időpont: 4:38 (PST időzóna szerint)

De a másik Pókember, Tom Holland is 24 volt már, amikor tizenéves kissrácot játszott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Holland (@tomholland2013) által megosztott bejegyzés, Ápr 4., 2018, időpont: 9:38 (PDT időzóna szerint)

Az egyik legszórakoztatóbb sorozat, a 90-es évek robbantásoktól hangos Írországjában játszódó Derry Girls főszereplői is tizenhat éves lányok, ehhez képest az egyiküket alakító Nicola Coughlan az első évad forgatása alatt már harminc is elmúlt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nicola Coughlan (@nicolacoughlan) által megosztott bejegyzés, Nov 16., 2018, időpont: 11:30 (PST időzóna szerint)

Nála is idősebb, 37 éves volt Shirley Henderson, aki a Harry Potter-filmekben alakította Hisztis Mirtillt, egy iskoláslány szellemét.

A kultfilm-státuszba emelkedett Spinédzserekben a tizenéves Dionne-t Stacey Dash alakította, aki a forgatás idején 27 volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Clueless (@clueless) által megosztott bejegyzés, Jún 8., 2019, időpont: 5:31 (PDT időzóna szerint)

De a Bajos csajokban Regina George-ot alakító Rachel McAdams is 26 volt már, vagyis bőven túl volt a középiskolás éveken a forgatás alatt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mean Girls (@meangirls) által megosztott bejegyzés, Jún 14., 2019, időpont: 9:36 (PDT időzóna szerint)

És fel lehet sorolni ugyanitt a Beverly Hills 90210 szinte komplett szereplőgárdáját is, akik 16-17 éves tiniket játszottak. Gabrielle Carteris 29 évesen kezdte a sorozatot, Ian Ziering 26 évesen, az egy éve elhunyt Luke Perry pedig 24 volt, amikor megkapta egy gimis fiú szerepét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jennie 💛 (@jenniegarth) által megosztott bejegyzés, Okt 4., 2020, időpont: 10:06 (PDT időzóna szerint)

Hasonlóan erős castingot hoztak össze az 1978-as Grease-ben is. Olivia Newton-John a film megjelenésekor harminc volt, John Travolta 24, Didi Conn 27, Jeff Conaway és Barry Pearl 28, a Rizzót alakító Stockard Channing pedig 34.

Kiemelt kép: Paramount Pictures /Photo12 /AFP, Archives du 7eme Art /Photo12 /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik