Kultúra ismeretlen budapest

Egy belvárosi parkban látszik igazán, hogy miért nem szabad nagy fákat költöztetni

MTVA/Bizományosi: Balaton József
MTVA/Bizományosi: Balaton József
A Bástya parkba Németországból vettek méretes tölgyeket.

Egy évvel ezelőtt, 2022 márciusában nyitotta meg a kapuit a budapesti belváros egyértelműen legdrágább zöldterülete, a középkori városfal maradányának árnyékába többek közt tetőre ejtett sportpályát és meglepően szürreális részleteket varázsoló Bástya utcai park, aminek történetét, illetve terveit korábban hosszú cikkben foglaltuk össze.

Azt persze csak kevesen hitték volna, hogy a méretes összegből átépített földdarabon épp a fákkal lesz a probléma, pedig épp ez történt – vette észre a Blikk, ami vasárnap arról számolt be, hogy a területre telepített három méretes fa egyikére lassú pusztulás várhat.

A lap szerint 1400 kilométeres távolságból, Németországból érkezett huszonöt éves tölgyek

egyenként hétmillió forintba kerültek, ebben pedig nyilvánvalóan nincs benne az életben tartásukhoz szükséges öntözőrendszer kiépítése, illetve az öt tonnás óriások újraültetése.

A két méteres földlabdával érkezett fákkal kapcsolatban a beruházó tavaly azt a valóban kitűnő érvet hozta fel, hogy hamarabb borulnak lombba, így hamarabb nyújtanak árnyékot, egy ilyen méretű növény azonban sokak szerint óriási pazarlás – mutat rá a Blikk, majd megjegyzi:

egyiküket csúnyán visszametszették, sőt, néhány, törzsről induló ágát is eltávolították, friss hajtás pedig nem látszik rajta, ellentétben két másik társával.

Kovács Alex Gábor, az V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetőjének a Városüzemeltető Kft. azt a tájékoztatást adta, hogy a szakember által végzett beavatkozással biztosítottá vált a fa jövője, a problémát pedig talán a szomszédos tűzfaltól való kis távolság, vagy a nyári hőség okozhatta.

A Blikknek a kerület is nyilatkozott, megerősítve az utóbbi érvet, majd a barátságos szurkálódás jegyében hozzátette: az aszályt a főváros által a rakpartra ültetett tölgyek is megsínylette, de nyilvánvalóan ők is igyekeznek menteni a menthetőt.

A lapunk által megkérdezett tájépítészek szerint az ok a nyári forróságnál jóval prózaibb, egyikük ugyanis kiemelte:

egy ekkora tölgy esetében inkább szerencse, ha az életben marad, ilyen méretű egyedeket ugyanis már nem szabad átültetni, főleg, ha nagy távolságból, más klímáról érkeznek.

A költöztetés során a szállítás is komoly veszélyforrást jelent, a növény mérete pedig egyenes arányban áll a várható ültetési sokkal, így

minél kisebb fát helyeznek át, annál nagyobb az esélye a túlélésre.

A probléma gyökerét egy másikuk egyértelműen a politikai haszonszerzésben látja:

A politikus nagy fát akar, a szakma pedig olyat, ami megmarad, így a választókat kellene megtanítani arra, hogy a nagyobb nem jobb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik