Kultúra

Rákkal küzd Paul Auster

JEFF PACHOUD / AFP
JEFF PACHOUD / AFP

Rákkal kezelik Paul Auster amerikai írót, a New York trilógia világhírű szerzőjénél még tavaly diagnosztizálták a betegséget, azóta kezelést kap – számolt be róla az író felesége közösségi oldalán, amelyet a Könyves Magazin szúrt ki.

A szintén író Siri Hustvedt arról írt, hogy férje betegsége miatt tűnt el hónapokra a közösségi oldalakról, a rák „a legközelebbi hozzátartozók számára is megváltoztatja a mindennapok realitását.” Austert decemberben diagnosztizálták a kórral azt követően, hogy hónapokig betegeskedett, jelenleg egy New York-i rákklinikán kezelik.

Szerintem szörnyű lenne egyedül lenni Rákországban. Olyasvalakivel élni, akit kemoterápiával és immunterápiával kezelnek olyan, mint folyamatosan egyensúlyozni a közelség és a távolságtartás közt: olyan közel kell lenned hozzá, hogy szinte te is a bőrödön érzed a kezeléseket, de kellő távolságban is kell maradnod, hogy valóban segíteni tudj. Túl sok empátia hasznavehetetlenné tesz. Nagyon pengeélen táncol ilyenkor az ember, de erről szól az igaz szerelem.

– írta Hustvedt a posztjában.

A 76 éves Auster a kortárs amerikai irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek könyveit több mint 40 nyelvre fordították le világszerte. Legfontosabb művei közé tartozik az Üvegváros, A magány felfedezése vagy a Kísértetek, a nagy áttörést a New York trilógiával érte el, amely 1987-ben jelent meg. Hustvedttel 1982-ben házasodtak össze, egy közös lányuk van, de Austernek volt egy fia is az előző házasságából.

Az író mögött meglehetősen nehéz időszak áll, 2021 novemberében meghalt tíz hónapos unokája, néhány hónappal később pedig negyvennégy éves fia, Daniel Auster halt bele a drogtúladagolásba. A babával a boncolás szerint heroin- és fentanil-túladagolás végezhetett, amiért apját felelősségre is vonták.

Kapcsolódó
Elnémítják-e a felfoghatatlan családi tragédiák Amerika legünnepeltebb íróját?
Paul Auster kábítószerfüggő fia, Daniel előbb tíz hónapos lánya halálát okozta, majd ő is meghalt drogtúladagolásban. Folytatható-e a világsztár író életműve a borzasztó tragédia után?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik