Kultúra ismeretlen budapest

A főváros sem nézte mindig jó szemmel az újlipótvárosi tetőlakások ablakcseréjét

Jászai Csaba / MTVA
Jászai Csaba / MTVA
Egy esetben negatív településképi véleményt adtak ki, egy másikban pedig támogatták a tervet, de csalódtak a végeredményben.

Ablakcserék miatt veszítették el az eredeti arcukat Újlipótváros legdrágább épületei – írtuk meg március 11-én, bemutatva a Szent István parkot két oldalról határoló társasházcsoport négy saroktornyának átalakulását.

Az országszerte nagy károkat okozó, sokszor az ablakok alakjának megváltozását is hozó nyílászáró-cserék az elmúlt tizenöt évben itt, a hagyományosan magas négyzetméterárral rendelkező lakások közt sem ritkák, ennek kitűnő példájaként láthatták a környéken élők a négy, kerek hajóablak lassú eltűnését.

A parkot körülvevő épületegyüttes részeként fővárosi védelemmel bíró Szent István park 14., 17., 23., illetve 26. számú épületek arcának átformálásával kapcsolatos kérdéseinket a XIII. kerületi Önkormányzathoz is eljuttattuk, ami válaszában kijelentette: az utolsóként átépített 26. jelű ház átgyúrását 2017-ben a főváros illetékes osztálya a kerületi tervtanács döntésével összhangban hagyta jóvá, hiszen így a négy épület végre újra egységes képet mutat, a korábbi változások részleteiről azonban nem számolt be.

Google Street View Balról jobbra: a 14., 17., illetve 23. számú házak a Google utcaképein.

Ezek kapcsán közérdekűadat-igényléssel fordultunk a fővároshoz, ami válaszában kijelentette:

az eredetileg nem lakáscélú sarokfelépítményeket az idő múlásával ismeretlen időben, a lapostető egy részének beépítésével együtt alakították otthonokká, ehhez pedig szükség volt a 90 centiméter átmérőjű ablakok cseréjére.

A Főpolgármesteri Hivatal a 14., illetve 17. számú házról nem közölt részleteket, a 23. számról azonban kiderült, hogy az ott ma látható állapot szembemegy a Városépítési Főosztály által kiadott negatív településképi véleménnyel, ami

nem javasolta engedélyezésre a tervezett átalakítást.

Kazimir Annamária A Szent István park 26. legfelső szintjének változásai

Az utolsóként megváltozott arcú 26. számú társasházból érkezett azonos kérdést a három megtörtént változás fényében egy 2017 áprilisi szakvélemény már elfogadhatónak tartotta, de a végeredménnyel egyáltalán nem voltak megelégedve, hiszen

az nem követi a szomszédos épületeken alkalmazott nyílászáró méreteket, osztást és anyaghasználatot, így a végeredmény rendkívül zavaróan hat a környezetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik