Kultúra ismeretlen budapest

Ablakcserék miatt veszítették el az eredeti arcukat Újlipótváros legdrágább épületei

A védett épületegyüttesnek az elmúlt években mind a négy saroktornya átalakult.

A jórészt a két világháború közti modernizmus színvonalas társasházaival megtöltött Újlipótváros a főváros legegységesebb arcú modern negyede, szinte városként működve a városban.

A környék főútvonala, a teraszos kávézókkal, éttermekkel és kisebb-nagyobb üzletekkel teli Pozsonyi út, valamint az egy parkettagyár helyén született Szent István park körül a pesti oldal legdrágább lakásait találhatjuk, a kapukon belesve – sőt, talán egy-egy lépcsőházba is bejutva – pedig a város legérdekesebb XX. századi belsőépítészeti részleteibe botlunk.

Épp ezért létfontosságú, hogy az értékes részletek védelme biztosítva legyen, hiszen a kapuk, a belső és külső burkolatok, valamint a nyílászárók karbantartás hiányában való öregedése előbb-utóbb cserét hoz magával.

Nem csak a felújítás hiánya, hanem maguk a felújítások is hozhatnak persze változásokat – tökéletes példái ennek a város első penthouse otthonait is rejtő, Szent István parkra néző házak, amik legfelső szintjén az elmúlt tíz évben sorban lecserélték a nyílászárókat:

a kerek hajóablakok helyett téglalap alakú nyílászárók jelentek meg rajtuk

– tudtuk meg több olvasónktól, akik közül Kazimir Annamária két fotóval is rámutatott a legutóbb a Szent István park 26. számú házán történt minőségi változásra:

Kazimir Annamária A Szent István park 26. legfelső szintjének változásai

A zöldterületet körülvevő épületek egyedi védettséget nem élveznek, a kerület településképi arculati kézikönyvének vonatkozó részlete (179. oldal, itt) szerint épületegyüttesként azonban fővárosi védelmet kaptak, így a Fővárosi Közgyűlés egy 2017-es rendelete vonatkozik rájuk, így csak olyan építés, átalakítás, valamint állapot fenntartása engedélyezett, ami az örökség

létét, állagát nem veszélyezteti, (…) azt esztétikai szempontból károsan nem befolyásolja, és az a jellegzetes településkép karakteréhez igazodik.

Az általunk megkérdezett építészek szerint véleményes, hogy ezzel a járókelők számára is látható változással a házak arca mennyiben változik, így kérdéseinkkel a XIII. kerületi önkormányzathoz fordultunk, ami válaszában kijelentette: a képen lévő ház átépítését

2017-ben a főváros illetékes osztálya – a kerületi tervtanács döntésével összhangban, a kialakult korábbi átalakítások ismeretében – hagyta jóvá, tekintettel arra, hogy az épületek megjelenése így ismételten egységes képet mutat.

A levél hozzáteszi: a parkot körülvevő házak mind a négy saroktornyán hasonló megoldásokat alkalmaztak, ezeket azonban már a korábbi években lecserélték.

Google Street View Balról jobbra: a 14., 17., illetve 23. számú házak a Google utcaképein.

A déli oldalon, a 14. és 17. számú épületek esetében

a Google 2011-es utcaképén már a jelenlegi állapot látszik, az északi oldalon, a 23. szám esetében pedig 2016 környékén változtatták meg az eredetileg nem teljesen kör alakú, csupán félkör alakban záródó nyílászárókat,így a közelmúltban már csak a 26. számú épület tetőszintjén látszottak az eredeti körablakok.

Google Street View A 23. számú ház felső szintjeinek 2011-es, illetve 2018-as arca.

A cserét a kerületi reakció szerint a lakás világosabbá tétele indokolta, jogosságát pedig a kerület szemében a kétezres évek végén megtörni kezdett összhang helyreállítása indokolta:

Arra való tekintettel, hogy a másik három saroktorony ablakait átalakították, az új megjelenésű ablakok nem karakteridegenek, a tervezett cserét a főváros és a kerületi tervtanács indokoltnak találta, s jóváhagyta

– írták.

Az ügyben a fővárost is megkérdeztük, a jövőben érkező reakciójukkal cikkünket frissítjük majd, vagy új anyagban számolunk be annak tartalmáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik