Kultúra ismeretlen budapest

Nincs megoldás, mindenképp lebontják a Semmelweis Egyetem értékes auditóriumát

Építészfórum / Masszi Építész Iroda
Építészfórum / Masszi Építész Iroda
Az intézmény reagált a korábbi cikkünkkel kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Február közepén az 1945 utáni épített örökség újabb darabjának eltűnéséről szóló hír járta be a magyar építészeti világot: 2022 novemberében építési engedélyt kapott ugyanis a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikájának bővítése, aminek megvalósításához a terület Mária utca felőli oldalán egy auditóriumépületnek kell eltűnnie.

A témában akkor hosszú, a látványterveket is bemutató cikket tettünk közzé, amiben elmondtuk: a pince + földszint + 4 emeletes tornyot eredményező projekt nemzetgazdasági kiemelést is kapott, így a folyamat végigfutása, illetve tervezése is olajozottabban ment az átlagosnál.

A szemészeti, illetve oktatási célú épület legfelső szintjén egy műtőnek, a tetőn pedig az épületgépészet mellett egy mini pihenőterasznak is jut majd hely, a Kiss E. László 1961-1963 közt megvalósult klinikabővítésének részét képező látványos szerkezetnek pedig már legfeljebb csak hónapjai lehetnek hátra.

Galéria
Magyar Építőművészet, 1963/6. / Arcanum Digitális Tudománytár

A dr. Szmodits Kázmér számításai nyomán született vasbeton szerkezet, illetve maga az épület a korszak fontos darabja – alkotóinak legfontosabb, ma még álló munkája –, így elvesztése az általunk megkérdezett neves és gyakorló építészek szerint jól illik a korszak az elmúlt években egyre gyorsuló eltűnési lázába, majd hozzátették:

az épületet a védettség alá helyezés megóvta volna a kiradírozástól, a bővítés pedig akár a telekbelsőben is megvalósulhatott volna.

A témában a Semmelweis Egyetemnek is számos kérdést tettünk fel, melyekre végül egy közérdekű adatigénylés részeként kaptunk választ.

Eszerint az Egészséges Budapest Program részeként megvalósuló fejlesztés terveit egy nyílt közbeszerzési eljárás részeként választották ki, amiben az elmúlt években több SE-közbeszerzést is elnyerő Masszi Építésziroda, illetve az ABC Group Ingatlan Fejlesztő és Üzemeltető Kft. konzorciuma olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint a korábban több egészségügyi intézményen is dolgozó, tatabányai székhelyű TOP-KVALITÁS Tervező és Szolgáltató Kft., a budapesti MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft., valamint az ország egyik legismertebb építészirodája, az Archi-kon.

Az intézmény hozzátette: a végleges engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció 2023 februárjában készült el, jelenleg a tervvéleményezés, illetve -javítás időszaka zajlik, kisebb változások tehát továbbra is várhatók majd.

Az Egyetem Műszaki Főigazgatósága a jelenleg még álló auditórium állapotával kapcsolatban feltett kérdéseinkre is válaszolt: eszerint az teljes felújításra szorulna, az egyetem fő célkitűzése azonban a legjobb száz intézmény közé kerülés, így az új élet a már meglévő struktúrába való lehelése helyett inkább egy nagyobb méretű, a XXI. századi elvárásokat kielégítő utód építését választják, amiben összenyitható előadóterem is lesz, így az eredeti funkció is megmarad.

Semmelweis Egyetem Az auditórium jelenlegi arca.

A Masszi Pál DLA és Kovács Andor által tervezett bővítés a tömbbelső felőli oldalra helyezését az intézmény levele szerint nem tartották lehetséges alternatívának, az építendő torony kapcsán pedig megjegyezték:

igyekeztek tartani az eltűnő modern épület kontúrját, így a beépítési arány nem nő, a szomszédos épületek legközelebbi ablakai mögött pedig főleg kiszolgáló funkciók vannak, így azok benapozottsága, valamint megfelelő légcseréje miatt sem kell aggódni.

Semmelweis Egyetem Az Országos Tervtanács 2021 novemberében kelt véleménye

A Semmelweis Egyetem hozzátette: a folyamat elején nem voltak egészen biztosak abban, hogy az auditórium fővárosi helyi védettséget élvez-e, így a Főpolgármesteri Hivatalhoz fordultak. Erő Zoltán főépítész 2021 júliusában kelt állásfoglalásában arról tájékoztatta őket, hogy

az koránál fogva nem része a Belső Klinikai Tömb védett épületcsoportjának, így nem terjed ki rá a védelem.

Semmelweis Egyetem

A helyzetet ideális esetben a kormány évek óta húzott szuperkórház-projektje oldotta volna meg, ez azonban számos nekifutás után sem indult el, így sorban megindult a főváros különböző részein álló egészségügyi épületek részleges, vagy teljes felújítása, illetve bővítése – kitűnő példa erre a Péterfy Sándor Utcai Kórház esete, amit egy évvel ezelőtt hosszú cikkben mutattunk be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik