Kultúra ismeretlen budapest

Újabb modern épület tűnik el a pesti belvárosból, a szemklinika bővítése kerülhet a helyére

Az épp hatvan éve átadott auditóriumnak már csak rövid ideje lehet hátra.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának az Egészséges Budapest Program részeként nemzetgazdasági kiemelést kapott bővítése miatt a Baross, Szentkirályi és Mária utcák, illetve az Üllői út közti Belső Klinikai Tömb egy érdekes darabja tűnik el rövidesen a főváros képéből – írja az Építészfórum.

A 2022. november 21-én, a tervek leadása után tizenegy hónappal építési engedélyhez jutó projekt részeként

az auditórium épületének helyén pince + földszint + 4 emelet magas, szemészeti, oktatási és egészségügyi épületrész jön létre, amiben két lift fog üzemelni.

Építészfórum / Masszi Építész Iroda

A jórészt a századfordulón született tömb rövidesen építési törmelékké váló része az eredetileg a Bőrgyógyászati Klinika számára a később lábakon álló futurisztikus tornyokról is álmodó Kiss E. László tervei szerint 1961-1963 között megszületett kilencszintes épület bővítményeként, azzal egyidőben jött létre.

Galéria
Magyar Építőművészet, 1963/6. / Arcanum Digitális Tudománytár

Az épületbe – ami a Magyar Építőművészet című szaklapban (1963/6.) megjelent vonatkozó írás szerint nem bontotta meg a parkterületet, sőt, az

összefüggő lombsátor alá vonta az auditórium könnyed héjszerkezetét

– a hallgatók egy földbe süllyesztett folyosón, illetve a kertből nyíló bejáraton át is megérkezhettek, majd foglalhatták el a helyüket az előadóteremben.

A dr. Szmodits Kázmér számításai nyomán született szerkezet, illetve az utód közt a lap által megkérdezett tervező, a Masszi Építész Iroda szerint lesz kapcsolat, hiszen

annak kontúrja jelöli majd az új épület határait.

ÉTDR

A bővítés megszületésének ideje, illetve a bontás kezdetének dátuma egyelőre nem ismert – noha a területen február 8-án elindult egy kivitelezés –, az azonban a tervezők közlése nyomán biztosra vehető, hogy az utód központi merevítését ellátó közlekedő magba helyezik a lifteket és vizesblokkokat, a

legfelső szinten pedig egy műtőnek is biztosítanak helyet, ami felett egy részben az épületgépészetet hordó, részben pedig mini pihenőteraszként hasznosuló, intenzív zöld elemeket is mutató tetőt találhatunk majd.

ÉTDR

Kiss E. László munkája nem élvez védettséget, neve pedig a főváros helyi védettség felé januárban elindított épületeinek listáján sem tűnik fel, így a bontásnak nincs semmiféle akadálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik