Kultúra

Na, de mit olvas az az ember azon a régi fotón?

LENCSE ZOLTÁN / FORTEPAN ÉS ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR
LENCSE ZOLTÁN / FORTEPAN ÉS ARCANUM DIGITÁLIS TUDOMÁNYTÁR
Hogyan születnek a Fortepan-képek leírásai és mire jó a közösségi tudás? Megtudhatjuk-e, hogy mit olvastak a szüleink, a nagyszüleink? (Meg.)

A Fortepan 2010-es indulásakor a fotókhoz nem tartoztak leírások. Mivel a képek jó része lomtalanításból, ócskapiacról származott, a fotók készítésének helyét vagy az ábrázolt eseményt legfeljebb találgatni lehetett. Azután pár hónappal az indulás után Lovas Gábor metróvezető olvasónk [felhasználóneve: LoviGabi] elindított egy internetes fórumot „Fortepan megfejtések” címmel. Az azóta is működő fórum célja egyszerű: rájönni, hogy mit látunk a képen. Kiderült, hogy az olvasók személyes és közösségi tudása a tippelgetésnél sokkal pontosabb. A schaffhauseni vízeséstől a Havanna lakótelep bölcsődéjéig fotók tízezreit „fejtették meg”. A Fortepan szerkesztői azóta is ezekből a posztokból készítik a fotókhoz tartozó leírásokat. A technika- vagy irodalomtörténettől a divatig és a sportig naponta bővül a képekhez tartozó információ, tudás.

A fórumon olyan szubkultúrák rajongói is felbukkannak, mint a toronydarufotó-gyűjtők, törpeautó-kutatók vagy Dunai-sziget-történészek. Hosszú viták folynak egy szántóföldön álló távvezetékoszlop vagy egy folyami kilométerkő helyéről. Árvízi adatok, telefonkönyvek, MÁV- és MÁVAUT-menetrendek, lakcímjegyzékek, légifotók, ásatási naplók – ezek a Fortepan-megfejtők leggyakoribb eszközei. Pótolhatatlan segítség az olyan adatbázisok megléte,

Milyen kirándulóbusz közlekedett 1960-ban Badacsonyban? Hol volt esernyőjavító műhely a Baross utcában? Hányszor festették ki az Örökimádás-templomot? Ezek a fórum hétköznapi kérdései.

Ez az összeállítás egy irodalomrajongó fórumozó ötletéből született. A felütés úgy szólt: keressünk olyan képeket, ahol valaki olvas és derítsük ki, hogy mi a könyv címe? Ha újságot olvas, akkor fejtsük meg, hogy mikori lapszámot. Van ennek jelentősége? Talán. Mindenesetre jópofa játék, és emlékeket idéz: évtizedeket, amikor még újsággal ültünk a vonaton, könyvvel a padon. Így olvastok ti – mondhatnánk, de inkább megmutatjuk.

Kurutz Márton / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár 1915-ben készült fotó és Az ujság 1915. május 22-i számának címlapja.

*

Fortepan Émile Zola Nana című könyve 1880-as eredeti megjelenésekor még pornográf műnek számított.

*

Wirthmann Julianna / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár 1932-ben készült fotó és Az Est Lapkiadó Részvénytársaság korának egyik legnagyobb, legfontosabb sajtóvállalata volt. Újságjaik (Az Est, Pesti Napló, Magyarország) előfizetőinek 1923-tól kezdve évről évre kalendáriumszerű, népszerű enciklopédikus tartalmú kiadvánnyal kedveskedett. Nevét részben a testvérlap-hármasból, részben a vállalt hármas funkcióból eredeztethetjük: oktatás, útbaigazítás, szórakoztatás.

*

Lissák Tivadar / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár 1939-ben készült fotó és Az Esti Újság 1939. november 7-i számának 7. oldala.

*

A R / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár Óbuda, Remetehegyi út 21. 1941, és Az Ujság szabadelvű napilap 1941. augusztus 9-i számának hátoldala és címoldala.

*

Magyar Bálint / Fortepan Magyar Pál újságíró József Jolán: József ​Attila élete (Cserépfalvi, Budapest, 1941) című könyvét olvassa Galyatetőn 1941-ben.

*

Bauer Sándor / Fortepan és Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár A budapesti Bástya mozi előtt 1949-ben és A Magyar Nemzet 1949. szeptember 13-i számának címlapja.

*

Bauer Sándor / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár Az VII. kerületi Erzsébet körút 2. számú ház előtt 1949-ben, és a Magyar Nap 1949. szeptember 14-i számának hátoldala és címlapja.

*

Fortepan 1955.
Arcanum Digitális Tudománytár A Magyar Technikáról frissen átnevezett Műszaki Élet 1955. január 5-i számának hátoldala és címoldala.

Klausz Ádám / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár Balra a Móricz Zsigmond körtér a Villányi út torkolatánál 1956-ban. A kép hátterében balra a Kaffka Margit Gimnázium (ma Szent Margit Gimnázium) épülete, jobbra a Himfy utcai saroképület. Jobbra a Magyar Szabadság 1956. október 30-i számának címoldala.

*

Nagy Gyula / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár II. János Pál pápa (Köztársaság) tér, 1956, és Az Ifjúmunkások Forradalmi Tanácsának lapja, a Magyar Ifjúság 1956. november 1-jei számának címlapja.

*

Várkonyi Benedek / Fortepan 1957.
Arcanum Digitális Tudománytár Az Érdekes Újság képes hetilap 1957. június 8-i számának hátoldala és címlapja.

*

Barbjerik Ferenc / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár 1958-ban készült fotó, valamint a Ludas Matyi 1958. november 27-i számának címlapja.

*

Sándor György / FSZEK Budapest Gyűjtemény / Fortepna és Arcanum Digitális Tudománytár Balra Budapesti Állami Fodrászat 30. sz. üzletében az Erzsébet (Lenin) körút 14. alatt 1959-ben. Infravörös sugárzású hajszárító búra, Glavina Miklós találmánya. Jobbra a Film Színház Muzsika művészeti hetilap 1959. január 9-i száma.

*

Lencse Zoltán / Fortepan és Arcanum Digitális Tudománytár A Magyar Nemzeti Múzeum oszlopsoránál 1959-ben, és A Magyar Szocialista Munkáspárt központi lapja, a Népszabadság 1959. szeptember 13-i számának címlapja.

*

Fortepan A 76-os vonalon közlekedő Ikarus 60T troli belseje 1963-ban és Karel Vlach And His Orchestra: Let Us Dance bakelit 1963-ból.

*

Hunyady József / Fortepan Csabai Wágner József festő mezőtúri otthonában 1965-ben.
Arcanum Digitális Tudománytár A Hazafias Népfront falusi hetilapja, a Képes Újság 1965. május 15-i számának hátoldala és címoldala.

*

Magyar Hírek folyóirat / Fortepan Az újonnan elkészült békéscsabai Kőrös Hotel egyik szobája 1970-ben.
Arcanum Digitális Tudománytár A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség központi lapja, a Magyar Ifjúság 1970. április 17-i számának hátoldala és címoldala.

*

Szalay Zoltán / Fortepan Gina Lollobrigida Vitray Tamás és Antal Imre társaságában az MTV szilveszteri műsorában 1972-ben, valamint Gina Lollobrigida Italia Mia címmel 1972-ben megjelent fotóalbuma a színésznő kétszáz olaszországi fényképével. 

*

Urbán Tamás / Fortepan Az Országjáró Diákok Országos Találkozóján (ODOT) az orfűi Panoráma kempingben 1983-ban.
Arcanum Digitális Tudománytár Az Országos Testnevelési és Sporthivatal folyóirata, a Turista Magazin 1981. májusi számának címlapja, valamint a Turista Magazin 1982. szeptemberi számának hátoldala és címlapja. 

*

Urbán Tamás / Fortepan A P. Mobil együttes vízi turnéjának koncertje előtt az esztergomi Nagy Duna sétányon, a csonka Mária Valéria híd közelében 1985-ben.
Arcanum Digitális Tudománytár Az Ifjúsági Rendező Iroda tájékoztatója, a Rock Révkalauz 1985. 1. számának 3. oldala és 2. számának 5. oldala.

 

Ha izgalmas képmegfejtéseket böngészne, akkor olvassa el tavaly év végi képrejtvényünk megoldásait vagy ezt a csokrot a legérdekesebb fórumos képnyomozásokból.

Cikkünkhöz az Arcanum Digitális Tudománytár és a Moly oldalakat használtuk.

Szerkesztette: Virágvölgyi István 

 

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/mit-olvastunk

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik