Kultúra

Nyolc évet is kaphat az iráni rendező, akit a hétvégén egészségi állapota miatt engedtek szabadon

Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images
Stephane Cardinale / Corbis / Getty Images
Három új vádpontot hoztak fel ellene.

Az Arany Medve-díjas iráni rendezőre, Mohammad Raszulofra az elmúlt tizenöt évben számos alkalommal csapott le az iráni kormány, köszönhetően a rendszerkritikus filmjeinek, illetve az elnyomottak elleni kiállásának.

A férfit legutóbb július 8-án, Musztafa Al-Ahmaddal együtt vették őrizetbe, mikor a civileket érő erőszak ellen tüntettek, majd egy ismeretlen helyen lévő börtönbe vitték. A lépés ellen a Cannes-i Filmfesztivál szervezői, illetve a nemzetközi filmipar fontos alakjai is azonnal felszólaltak, követelve a nívós szemlén korábban három fontos díjat is begyűjtő filmes szabadon engedését.

Az iráni kormány a lépést közösségi felületeiken megjelent posztjaiknak, valamint a kormány megdöntésére irányuló, külföldön lévő ellenzékiekkel közös erőfeszítéseikkel indokolta.

A férfit egészségi állapota miatt januárban egyszer már kiengedték, majd újból letartóztatták, de ezúttal már csak néhány hetet töltött a fegyházban, hiszen az elmúlt hétvégén újra szabadon engedték, hogy

elvégezhessenek rajta egy fontos műtétet, sőt, hétfőn a korábban hozott ítéletet is megszüntették, így nem kell letöltenie a hátralévő büntetését.

A szabadon töltött időszak mindezek ellenére talán most sem tart majd sokáig, hiszen a Hollywood Reporter híre szerint a filmesre újabb bírósági tárgyalások várnak, amik eredményeként nyolc évnyi börtönre is ítélhetik.

Raszulofot három új vádpontban találhatják bűnösnek:

  • engedély nélküli gyülekezéssel és a nemzetbiztonság elleni lépésekkel,
  • a rezsim vezetésének megsértésével,
  • államellenes propaganda terjesztésével

gyanúsítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik