Kultúra

Letartóztattak három iráni filmrendezőt, a Cannes-i Filmfesztivál szervezői követelik az azonnali elengedésüket

Thomas Niedermueller/Getty Images
Thomas Niedermueller/Getty Images
Egyikük évek óta nem tudta már elhagyni az országot.

Szokatlanul feszült hangú hivatalos sajtóközleményt tett közzé a Cannes-i Filmfesztivál: az idén május végén rendezett filmes szemle szervezői három, Iránban az elmúlt napokban történt letartóztatás hírét tették közzé, majd követelték a művészek szabadon engedését.

Július 8-án, pénteken Mohammad Rasoulofot és Musztafa Al-Ahmadot vették őrizetbe, majd ismeretlen helyen zárták börtönbe, mivel az iráni civileket érő erőszak ellen tüntettek – olvasható a levélben, mai hozzáteszi: Rasoulofnak már 2017-ben, a Cannes-ban aratott legutóbbi sikere – az Un Certain Regard szekcióban mutatták be az A Man of Integrity, azaz A tisztesség embere című munkáját – szűkítették a mozgásterét, hiszen előbb az útlevelét vették el, majd filmjei miatt kétszer is börtönre ítélték, sőt, eltiltották a munkájától. A korábban Fipresci-díjat (2013), az Un Certain Regard-szekció legjobb rendezőjének járó elismerést (2011), illetve az Arany Kamerát (The White Balloon, 1995) is begyűjtő férfi 2020-ban a There is No Evil-nek köszönhetően Berlinben Arany Medvével is gazdagabb lett, így letartóztatása már a hétvégén nagy port kavart a nemzetközi filmes szcénában, sőt, az ország hetvennél is több filmese állt ki mellettük nyílt levélben.

Kapcsolódó
Egy poszt miatt letartóztatták az Arany Medve-díjas iráni rendezőt
Mohammad Rasoulof és kollégája az erőszak ellen emelt szót, az irániak összeesküvést sejtve vették őket őrizetbe.

A Guardian szerint a két férfi elleni fellépés oka az volt, hogy a közösségi oldalaikon bírálták az iráni vezetést, sőt, külföldön lévő ellenzéki erőkkel együttműködve próbálták megdönteni a kormányt.

A harmadik letartóztatásra hétfőn, Teheránban került sor – ekkor Dzsafar Panahit vitték el a rendőrök, akinek tehetségét Cannes-ban korábban a legjobb forgatókönyvnek (Three Faces, 2018) járó szoborral, illetve az Un Certain Regard zsűrijének díjával (Crimson Gold, 2003) ismerték el, de korábban az Arany Medvét (Taxi, 2015), illetve a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját (The Circle, 2000) is elnyerte.

A Cannes-i Filmfesztivál szervezői hozzátették:

határozottan elítélik ezeket a letartóztatásokat, valamint az Iránban nyilvánvalóan meglévő, a művészek ellen irányuló elnyomási hullámot, sőt, követelik a három férfi azonnali szabadon bocsátását. A Cannes-i Fesztivál továbbá ismételten támogatásáról kívánja biztosítani mindazokat, akik világszerte erőszak és elnyomás áldozatai. A Fesztivál továbbra is és mindig is a világ minden tájáról érkező művészek menedéke marad, és fáradhatatlanul a rendelkezésükre áll, hogy hangosan és tisztán közvetítse hangjukat az alkotás és a szólás szabadságának védelmében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik