Kultúra

“A legfőbb érzésem a hála” – Salman Rushdie első nyilatkozata a késes támadás után

HERBERT NEUBAUER / APA / AFP
HERBERT NEUBAUER / APA / AFP

Sir Salman Rushdie először beszélt arról, hogy tavaly egy New York-i rendezvényen megkéselték. A New Yorkernek adott interjújában az író azt mondta: „Szerencsém volt… a legfőbb érzésem a hála.”

A díjnyertes írót augusztusban támadták meg a színpadon egy beszéd előtt, és hat hetet töltött kórházban. Ezt követően az egyik szemére elvesztette a látását. Rushdie-t az 1988-ban megjelent A sátáni versek című regénye miatt régóta érik halálos fenyegetések.

Az író most így nyilatkozott az állapotáról:

Voltam már jobban is. De ahhoz képest, ami történt, nem is vagyok olyan rosszul. A nagy sérülések lényegében begyógyultak. Érzem a hüvelyk- és a mutatóujjamat, valamint a tenyerem alsó felét. Sokat járok kézterápiára, és azt mondták, hogy nagyon jól haladok.

De azt is mondta, hogy nehéz volt így gépelni és írni, mivel nem érezte néhány ujjbegyét.

Képes vagyok felkelni és járkálni. Amikor azt mondom, hogy jól vagyok, úgy értem, hogy vannak olyan testrészeim, amelyek állandó ellenőrzésre szorulnak. Ez egy hatalmas erejű támadás volt.

Elmondta, hogy mentális sebeket is ejtett rajta a támadás, és hogy újra kell gondolnia a biztonsághoz való hozzáállását, miután több mint két évtizeden át anélkül élt.

Tudja, létezik olyan, hogy PTSD. Nagyon-nagyon nehezen tudtam írni. Leülök írni, és semmi sem történik. Írok, de ez az üresség és a hulladék kombinációja, olyan dolgok, amiket megírok, és amiket másnap törlök. Igazából még nem jöttem ki ebből az erdőből.

Remnick megkérdezte Sir Salmant, hogy szerinte nem kellett volna-e elővigyázatosabbnak lennie, miután 2000-ben New Yorkba költözött?

Nos, ezt a kérdést felteszem magamnak, és nem tudom rá a választ. Tényleg több mint húsz éven át rendes életem volt. Ez tehát hiba volt? Emellett rengeteg könyvet írtam

– mondta.

A Salman Rushdie megkéselésével gyanúsított Hadi Matar ellen gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat, emlékeztet a BBC. Rushdie csaknem tíz évet töltött rejtőzködve, miután alálos fenyegetések érték, és az akkori iráni vezető, Ruhollah Homeini ajatollah fatvát – vagy rendeletet – bocsátott ki, amelyben az író meggyilkolására szólított fel, és 3 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az író fejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik