Kultúra

Gondatlanságból elkövetett emberölés a vád Alec Baldwin ellen

Justin Lane / EPA / MTI
Justin Lane / EPA / MTI
Ügyvédje szörnyű tévedésnek nevezte a vádemelést.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat Alec Baldwin és a fegyverekért felelős kelléktáros, Hannah Gutierrez-Reed ellen a Rust című western tavalyi forgatásán lelőtt Halyna Hutchins vezető operatőr ügyében – írja az MTI az új-mexikói ügyészségre hivatkozva. Alec Baldwin Santa Fében, a film forgatásakor lőtte le a 42 éves Hutchinst és sebesítette meg Joel Souza rendezőt egy kellékfegyverrel, amelyben máig tisztázatlan módon éleslőszer volt.

A hollywoodi színészt, producerként is vádolják. A vádirat indoklás szerint

a bizonyítékok azt mutatják, hogy csak a forgatás napján legkevesebb egy tucat gondtalanságból elkövetett cselekmény, vagy mulasztás történt a forgatást, illetve a lövéseket megelőző rövid időben,

Alec Baldwin hanyag fegyverkezelésén kívül.

A színész elhárította a felelősséget, mondván, ugyan hátrahúzta a revolver kakasát, de a ravaszt nem húzta meg, a filmes fegyverszakértők dolga volt arról gondoskodni, hogy ne adjanak kezébe éles lőszerrel töltött fegyvert. Hannah Gutierrez-Reed ugyanakkor azt állította, ő vaktölténnyel adta át a fegyvert David Halls rendezőasszisztensnek, aki szerinte azt úgy is továbbította a színésznek, hogy az „hideg”, vagyis biztonságos. Tanúvallomásában ezt a tagadta a szabálysértéssel vádolt rendezőasszisztens, aki vádalkut kötött, így várhatóan együttműködik az ügyészséggel.

Az ügyészség szerint Baldwin nem kapott elégséges kiképzést a lőfegyver használatához, a kelléktárosnak pedig nem volt megfelelő képzettsége. A New York Times szerint a színész ügyvédje szörnyű tévedésnek nevezte a vádemelést, Gutierrez-Reed ügyvédje pedig úgy vélte, az ügyészek teljesen félreértették a tényeket. Mindkét ügyvéd azt mondta, harcolni fognak a vádak ellen .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik