Kultúra

Kevin Spacey megköszönte az olasz Nemzeti Filmmúzeumnak, hogy az elég tökös volt meghívni őt

Yuki IWAMURA / AFP
Yuki IWAMURA / AFP

A torinói Olasz Nemzeti Filmmúzeum hétfőn Kevin Spacey Oscar-díjas amerikai színész előtt tisztelgett, és a legmagasabb kitüntetést, a Stella della Mole életműdíjat adta át neki.

„Ma este Kevin Spacey visszatérésének vagyunk tanúi” – mondta Vittorio Sgarbi, az olasz kulturális minisztérium államtitkára, majd hozzátette. „Aki a mozin keresztül él, az egy halhatatlan ember, és pontosan neki adjuk át ma este ezt a díjat.” Spacey megköszönte a Torinói Filmmúzeumnak, hogy „elég bátor és tökös volt meghívni” őt. A nyilvános esemény Spacey első nyilvános fellépése volt, amióta szexuális zaklatás vádjával szembesült.

A színész részt vett egy mesterkurzuson is a torinói Mole Antonelliana templomtermében, majd Spacey találkozott rajongóival – egy fiatalos és lelkes tömeggel –, hogy felkonferálja Sam Mendes Amerikai szépség című filmjének különleges vetítését, amelyért 2000-ben elnyerte a legjobb színész Oscar-díját.

A Hollywood Reporter beszámolója szerint az este folyamán egyetlen szó sem esett a Spacey ellen az Egyesült Királyságban felhozott büntetőjogi vádakról, melyeket illetően a színész számos vádpontban – többek között szexuális erőszak, szeméremsértés és beleegyezés nélküli szexuális tevékenységre való rábírása – ártatlannak vallotta magát. Október végén az esküdtszék nem találta Spacey-t felelősnek egy másik, szexuális visszaéléssel kapcsolatos perben, amelyben Anthony Rapp színész érintett.

A Spacey ellen a #MeToo mozgalom nyomán felhozott számos vád miatt a színész persona non grata lett Hollywoodban. Kirúgták a Netflix sorozatából, a House of Cardsból, és 31 millió dolláros választottbírósági egyezséget kellett fizetnie a sorozatot gyártó MRC-nek a sorozatban fiatal stábtagokat érintő szexuális visszaélések miatt.

Spacey azonban Európában talált munkát. Szerepelt Franco Nero filmjében, amelyet decemberben mutattak be a torinói filmfesztiválon, és főszerepet játszik Michael Hoffman hamarosan megjelenő, olasz nyelvű, Gore című filmjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik