Kultúra

Meghalt a csirke tikka masala atyja

ANDY BUCHANAN / AFP
ANDY BUCHANAN / AFP
A pakisztáni származású skóciai séf akkor találta ki a receptet, amikor az egyik vendége panaszkodni kezdett a túl száraz húsra.

Elhunyt a csirke tikka masala atyjának tekintett séf, Ali Ahmed Aslam – jelentette be a családja szerdán. A pakisztáni származású skóciai séf 77 éves korában, hétfőn halt meg unokaöccsének közleménye szerint. Mint mondta: nagybátyjának az étterme volt az élete, perfekcionista volt, minden napját ott töltötte, de ritkán evett csirke tikka maszalát. Aslam aki akkor fedezte fel a népszerű fogást, amikor egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni az éttermében a hetvenes években.

Egy 2009-ben adott interjújában felidézte: a csirke tikka masalát azért találta ki, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka.

Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát

– mesélte. Ez a fogás lett a brit éttermek kedvence. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt. Aslam elárulta, hogy sok vendég nem akar csípős curryt enni, ezért készítik joghurttal és tejszínnel. Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást, 2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni. A Pandzsábból származó Ali még gyermekkorában érkezett szüleivel Glasgowba, ahol 1964-ben nyitotta meg Shish Mahal nevű éttermét. Mint mondta, ezt az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta.

ANDY BUCHANAN / AFP Ahmed Aslam Ali éttermében, a Shish Mahalban az általa megálmodott étellel, a csirke tikka masalával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik