Kultúra

Teret neveznek el Fábián Juliról Budapesten

Lengyel Balázs
Lengyel Balázs

December 16-án lesz öt éve, hogy fiatalon elhunyt Fábián Juli énekesnő. A Budapest Park és a városvezetés a halála ötödik évfordulójára elérte, hogy a Soroksári út egy részét (ahol a Park található) holnaptól hivatalosan is Fábián Juli térre nevezik át.

Fábián Juli számos műfajban és formációban énekelt, sok népszerű dalban hallani a hangját, és az egyik legelismertebb magyar énekesnőnek számított. Alig 37 évesen rákban halt meg, hosszabb betegeskedés után. Az énekesnő életében többször is állt a Budapest Park színpadán, majd 2018. május 6-án egy gigantikus emlékkoncerten tisztelegtek Juli munkássága előtt barátai és egykori zenésztársai. Ennek bevételéből alakult meg a Fábián Juli Emlékalapítvány, amely egyrészt az énekesnő emlékét ápolja, másrészt nehéz helyzetben lévő zenészeket és zeneipari háttérembereket támogat.

Már az emlékkoncert kapcsán megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy szeretnénk, ha ez nem egyszeri alkalom lenne, és fontosnak tartjuk, hogy Juli emlékét méltóképp ápoljuk. Innen jött a ötlet, amin már egy ideje dolgozunk, és most a IX. kerület és a Főváros támogatásával végre meg is tudunk valósítani. A Soroksári útnak a Park előtti szakaszát december 16-tól Fábián Juli térnek hívják, mi pedig mielőbb megkezdjük a megfelelő intézkedéseket, hogy a Budapest Park székhelye is erre a címre kerüljön át

– mondta el Pálffy András, a Budapest Park alapítója és vezérigazgatója.

2023. július 9-én, Juli születésnapján pedig egy hatalmas utcabál is lesz a Parkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik