Kultúra

Védett épületet bontanának Balatonalmádiban, villaparkot építenének a helyére

Olvasónk
Olvasónk
Nyolc hektáron építenének villaparkot, a még menthető épület azonban útban van ehhez. A háttérben egy kormányközeli befektető is feltűnik.

Egy helyi védettséget élvező nyaralóépület védelmének megszüntetését kérte egy ingatlanberuházó cég Balatonalmádi vezetésétől, hogy az így felszabaduló területen, illetve környékén gond nélkül építhessenek villaparkot – derül ki az ügyben rövidesen döntést hozó város önkormányzatának honlapjáról.

Az Országos Gyermekvédő Liga Zsófia Gyermekszanatóriumának egykori területét, a Pápai Irgalmas Nővérek két világháború közti nyaralóját, illetve a part menti Yacht Campinget is magában foglaló nyolchektáros ingatlanok tulajdonosa a földhivatali adatok szerint 2020 óta a Délker Invest Kft., ami a településsel hosszú ideje együttműködő Völgyzugoly Műhely, valamint Lukács Péter és társai munkájaként ugyanebben az évben született előzetes telepítési tanulmányterv szerint rövidesen gyökeresen átalakítja a főúttal, illetve a vasútvonallal is elválasztott telkek arcát.

A dokumentum szerint a part menti földdarabot szimplán csak fejlesztenék, megtartva annak már meglévő jellegét, a másik oldalon azonban gyökeres átalakításra készülnek: a tervezési terület északi, a ma még védett épületet is magában foglaló részén egy két hektáron elnyúló, mobil bungalókkal, illetve sátor- és lakókocsi-helyekkel csábító új kemping ötletét vetették fel, a 4-4,5 hektáros déli részen pedig

egy elsősorban üdülési célú villaparkot terveznek megvalósítani.

Részletes építészeti tervek ekkor még nem léteztek, így a tanulmány mindössze annyit közöl, hogy a zöldterületen

45-50, egységes arcú, új magánutakon át elérhető villaépület születhet, amik önálló telkeken állnának, üzemeltetésük azonban egy kézben összpontosulna.

Telepítési tanulmányterv, 2020. szeptember

A fejlesztési elképzeléseknek a leírás szerint része az is, hogy a leendő nyaralók gond nélkül eljussanak a strandra, így a főutat és a vasútvonalat felüljáróval, aluljáróval, vagy végső esetben pedig szimpla gyalogátkelőhellyel kötnék össze.

Az irgalmasok nyaralóépületéről a szövegben csak egyetlen mondat erejéig esik szó: eszerint a beruházó bontásban gondolkodik, hiszen az

alulhasznosított, évtizedek óta üresen álló épület állaga meglehetősen leromlott.

Nincs túlépítés

A tervvázlat alapján úgy tűnhet, hogy a Délker az ingatlanra jelenleg vonatkozó építési korlátokat bőven túllépné, ez azonban nem igaz, hiszen lényegi változást a dokumentumban leírtak szerint mindössze a villaparkhoz kapcsolódó áruház és vendéglátóhely mérete miatt kértek – az ehhez leválasztandó telken 20 helyett 30 százalékos maximális beépítési mutatóhoz ragaszkodnak.

A figyelmet az idős, de jó egészségi állapotú, magas esztétikai értékű fákra, így a platánokra, tiszafákra, valamint ezüst- és selyemfenyőkre is felhívó tanulmány megszületése után röviddel az események felgyorsulni látszottak – derül ki Balatonalmádi honlapjáról, hiszen a beruházó kezdeményezésére a képviselő-testület a projekt leendő helyét kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, azért, hogy a beépítési határok módosítása (ez a folyamat végül a következő év októberében indult el) gyorsabban és egyszerűbben mehessen végbe.

Telepítési tanulmányterv, 2020. szeptember A terület jó részén értékes fák állnak.

Az erről beszámoló határozat szerint a Délker

öt éves beépítési kötelezettséget vállalt a teljes projektre, aminek megközelíthetőségét felül-, vagy aluljáró helyett végül egy szimpla zebrával oldják meg.

Az ezek szerint 2025 végére befejezni kívánt munkálatok során a 24.hu-hoz eljutott dokumentumok szerint a villaparkot átlagosan hatszáz négyzetméteres telkekre szabdalnák, majd bruttó 100 m² alapterületű, kétszintes épületeket húznának fel rájuk.

Az elmúlt két év változásaira a város hivatalos honlapja nem ad választ, az azonban egyértelmű, hogy a településrendezési szerződés 2021 márciusi megkötése után elindult a tervezési folyamat, a tervcsomag egy frissített verzióját pedig a Völgyzugoly Műhely június elején adta le a hatóságoknak. A munkák ennek ellenére mostanáig sem jutottak el az építési engedélykérésig – derül ki a lehetetlenül hosszú nevű Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerből (ÉTDR), ami a folyamat elindulásáról sem számolt be.

A Yacht Camping területén azóta valamilyen változásnak azonban kellett történnie, hiszen a cég megrendelésére 2021 tavaszán négy mobilház, illetve egy konténer recepció tűnt fel a cég Balatonalmádiban, illetve Szántódon lévő ingatlanán:

Védett, mégis eltűnhet

A fentebb látható 2020-as vázlatrajz szerint a közel százéves nyaraló egyértelműen útban van, így a Délker a másfél évvel ezelőtti településrendezési szerződés miatt nemrég kérte a védettség eltávolítását.

A Paulai Szent Vincéről elnevezett Magyarországi Irgalmas Nővérek Központi Háza – a rend mostanra lebontott budai iskolájukról, illetve átalakításra váró pesti párjáról korábban hosszú cikkben számoltunk be – által 1918-ban megvásárolt, akkor még Alsóörshöz tartozó telken néhány évvel később, a pápai nővérek számára építtetett nyaralóépület pontos építési éve, illetve tervezőjének neve nem ismert, az azonban biztos, hogy az 1923-as térképen már látszó körvonalak egy csinos egyemeletes épülethez tartoztak:

Pest-Buda Aukciósház A harmincas évek elején, eredeti arcával

A ház földszintes, íves nyílásokkal kialakított teraszát a harmincas években emeleti résszel bővítették, majd az 1950-es államosításokig jórészt változatlan arccal várta a pihenésre vágyó vendégeit.

A Rákosi-kor derekán a gyermekszanatóriumhoz csatolt villaépület már az intézmény igazgatói lakásának, illetve irodájának adott otthont, állapota pedig a rendszerváltás óta romlik – olvasónk nemrégiben készített fotóin már bedeszkázott nyílászárókkal, de még mindig felismerhető eredeti részleteivel együtt látszik:

Olvasónk, Domonkos

A védelem megszüntetéséről való döntést a képviselő-testület egy szakvélemény, illetve a városi főépítész, Bogdán László véleményének figyelembevételével hozza majd meg – írják egy erről november 23-án kiadott tájékoztatóban.

A szavazás pontos ideje sajnos nem ismert, a Lázárterv által jegyzett tartószerkezeti szakvélemény azonban már olvasható: eszerint

a ház műszaki és építészeti megoldásai megfelelnek a mai követelményeknek, nem süllyed, nincsenek repedések a falain, teherhordó szerkezetei pedig szintén megfelelőek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a mielőbbi beavatkozásra, hiszen

a tetőszerkezet sérülései miatt minden födém beázott, így a tetőszerkezet és az emelet feletti fafödém elbontása mindenképp szükséges, a vasbeton részek és a pince pedig jó eséllyel megrősítésre szorul.

A felmérést végző építőmérnök mindezek fényében gazdasági szempontból teljesen érthető kijelentést tesz: javasolja a teljes elbontást, mert

a mai piaci környezetben nem gazdaságos

a teljes felújítás.

Olvasónk A hátsó homlokzat egy képeslapon, a főbejárat mellett két apácával

Ez persze nem lehet az egyetlen szempont, amit egy ilyen épületnél figyelembe kell venni, hiszen

a védelemmel a városvezetés értelemszerűen garantálni kívánta a veszélyben lévő helytörténeti és építészeti érték jó állapotban, már meglévő arcának fenntartásával történő

fennmaradását – épp úgy, ahogyan korábban a Györgyi Dénes által tervezett iskolaépület esetében is tették, szembemenve a tankerület által készített, csak a védelem eltörlésével megvalósítható tetőtér-beépítési tervvel.

A Völgyzugoly az Önkormányzat számára már 2009 augusztusában is készített szabályozási tervet a környékre: akkor nem foglalt állást a bontás vagy megtartás kérdésében, ellentétben a dokumentumot véleményező Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-Dunántúli irodájával, ami nemcsak felhívta a figyelmet a házra, de

javasolta a további védelmét, sőt, azt is, hogy a projektterületen tájba illő, természetes anyagokból készült épületek szülessenek.

Telepítési tanulmányterv, 2009 A 2009-es terveken még jól látszik a terület jobb oldali, kisebb részén álló kis alapterületű, T alakú épület – ekkor még számoltak a megtartásával.

A rendszerváltás óta eltelt harminc év

A nyaraló három évtizede üresen áll. Állagmegóvására, illetve felújítására a Veszprém Megyei Önkormányzatnak nyilvánvalóan nem volt pénze, sőt, a környékével együtt minél gyorsabban túl akart adni rajta: a megyei közgyűlés már 1992 júniusában hozzájárult az egykori nevelőotthon területének eladásához, a próbálkozások azonban csak tizenöt évvel később, 2007 végén hoztak sikert – olvasható egy, az Állami Számvevőszék által kiadott iratban.

Egy röviddel az eladás előtt született értékbecslés szerint a terület a rajta álló négy épülettel együtt 237,93 millió forintot ért, a kikiáltási árat azonban a megye végül valamivel magasabbra helyezte: bruttó 300 millió forintot (250 millió forint + ÁFA) kértek érte, amit az egyetlen pályázó, a Fidelio Gold Ingatlanforgalmazó Kft. meg is adott, így a nyaraló és környéke a tulajdonukba került.

A cég tervei végül sosem váltak publikussá, az álmuk pedig a gazdasági világválság miatt szétfoszlott, így a parthoz közeli, méretes földdarab 2009-ben előbb rövid időre az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztárhoz, majd a Konzum II. Ingatlan Befektetési Alapjához került.

Az alap mögött álló befektetési alapkezelő a harmadik Orbán-kormány idején vált ismertté, hiszen az igazgatótanácsa élén előbb a mára nemzeti nagytőkéssé vált Jászai Gellért tűnt fel, majd vezetésében 2017-ben Mészáros Lőrinc három gyermeke is helyet kapott. A cég két évvel később a felcsúti milliárdos zászlóshajójának számító Opus Globalba olvadt.

Az egymást követő gazdáknak a nyaralóépülettel való viszonya nem volt ismert, az állagmegóvás azonban a helyszínen nemrégiben készült fotók tanúsága szerint sosem volt igazán a fókuszban, pedig Balatonalmádi ma is aktuális településképi rendelete szerint

annak karbantartása, állapotának megóvása, fenntartása és megőrzése a tulajdonos kötelezettsége.

Ennek egyik tulajdonos sem tett eleget, így a helyzet mostanra nyilvánvalóan olyan pontra ért, ahonnan a további romlás folyamatát már csak nagy anyagi ráfordítással lehetne visszafordítani, ezt a lehetőséget a jelenlegi tulajdonos azonban nyilvánvalóan kivitelezhetetlennek tartja.

Lassan halad a projekt

Az építészeti tervekkel, illetve a projekttel kapcsolatban az ország első négycsillagos üdülőfaluja, az 1996-2003 közt született Villapark Várgesztes modelljét adaptálni kívánó Délkernek is kérdéseket kívántunk feltenni.

Választ végül a többségi tulajdonos MONTAN-tól kaptunk, aminek ügyvezetője, a mintaprojektnek tekintett várgesztesi együttest annak húsz évvel ezelőtti átadásakor azonnal megvásárló Antal László egy személyes találkozó során mesélt a projekt alakulásáról.

Kormányközeli szálak a háttérben

A 2011-ben alapított, a III. kerületben székelő Délker Invest mögött ma négy cég áll.

A többségi tulajdonos az ugyanabba a Montevideo utcai irodaházba bejegyzett MONTAN Vagyonkezelő, amit az MHB Vagyonkezelőn át a korábban nemcsak Tiborcz Istvánnal, de Jellinek Dániellel és Mészáros Lőrinccel is üzletelő, a NER nagy játékosai mellé a Quaestor-ügyben betöltött szerepe után egy kétmilliárdos hitellel beszálló békési felszámolóbiztos, Mike Ferenc, valamint több másik cégen át maga Antal tart kézben.

Tulajdonrésszel rendelkezik a Délkerben egy másik Antal-érdekeltség, a VÁR-Faktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt. is, ami mellett a szintén Mikéhez kapcsolódó SONTEN Pénzügyi és Befektetési Tanácsadó Kft., illetve az FCRM Befektető és Vagyonkezelő áll.

A beszélgetés során kiderült, hogy a terület beépítési határait érintő változtatásokat csak a 2022 nyarán megjelent új településképi rendeletbe sikerült beilleszteni, így a fejlesztési terület kiemeltté nyilvánítása semmit sem gyorsított a projekten.

Antal hozzátette: a nagy terület keleti oldalára – így a nyaraló helyére – tervezett új kemping ötletét a Kormányhivatal nem hagyta jóvá, a jelenleg legfrissebb tervvázlatok szerint így

hatvankét villában, illetve a terület két szélén egy-egy parkban és játszótérben gondolkodnak.

Ezek az adatok a jövőben azonban még változhatnak, hiszen a tervezés folyamata egyelőre még csak az infrastruktúra megteremtésének szakaszában jár, így az építészeti tervek előreláthatólag csak 2024-ben indulhatnak el az építési engedély felé. Koncepciótervek persze már most léteznek, a tehetséges tervezőket felvonultató MCXVI Építészműterem által jegyzett négy, meglepően csinos tervverziót a Délker azonban nem szeretné publikálni, hiszen semmi sem garantálja, hogy a házak végső arca hasonlítani fog azokra.

A faállomány értékes darabjait megtartani kívánó, sőt, azok számát tovább növelni kívánó projektnek a jelenlegi állás szerint a 71. számú főút, illetve a Felsőörsi út közt régóta tervezett, a villákhoz vezető magánutaktól sorompóval elzárt útszakasz is a részét képezi majd, emellett pedig egy élelmiszeráruház kap majd helyet, hogy a környéken nyaralóknak, illetve élőknek ne kelljen messzire mennie a bevásárlásért.

Antal találkozónkon arról is beszélt, hogy az önkormányzat maga sem tartja megtartandó értéknek a megszületése óta többször átépített egykori nyaralót, így a képviselő-testület december 15-i ülésén

jó eséllyel megszünteti majd annak védelmét.

Az épület megmaradásának esélyeiről, illetve magáról a projektről Balatonalmádi Önkormányzatához, valamint főépítészéhez is címeztünk néhány kérdést, ezekre azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik