Kultúra

Paul Haggis pert vesztett, legalább 7,5 millió dollárt kell fizetnie szexuális erőszak miatt

Tiziana Fabi / AFP
Tiziana Fabi / AFP
Az Oscar-díjas rendezőt még 2017-ben vádolta meg Haleigh Breest, akinek most igazat adott az esküdtszék.

Ítélet született Paul Haggis perében, a filmesnek legalább 7,5 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy csaknem tíz évvel ezelőtti eset miatt – írja a Variety. A New York-i esküdtek hat óra alatt jutottak egyhangú döntésre, és hozták meg a döntést, mindhárom vádpontban felelősségre vonhatónak találva Haggist, aki olyan filmek forgatókönyvét jegyzi, mint a Millió dolláros bébi vagy a Casino Royale, de ő volt az írója, rendezője és producere az Oscar-díjas Ütközéseknek is.

Haggist még a Metoo-ügyek első hullámában, 2017-ben vádolta meg a marketingesként dolgozó Haleigh Breest azzal, hogy 2013-ban orális szexre kényszerítette, majd megerőszakolta őt a New York-i lakásában. A rendező nem tagadja a találkozást és az együttlétet, de állítása szerint minden konszenzuális alapon történt.

Hálás vagyok, hogy volt lehetőségem igazságszolgáltatásért és elszámoltathatóságért folyamodni a bíróságon, és hogy az esküdtek odafigyeltek a tényekre, és hittek nekem. A legnagyobb megerősítést azonban azon nők támogatása jelentette az öt évig húzódó jogi ügy során, akik bátran megosztották a saját történetüket, így érezhettem, hogy nem vagyok egyedül

– nyilatkozta az ítélet után Breest, akinek több órás vallomásából kiderült: akkor döntött úgy, hogy nyilvánosság elé áll az üggyel, miután 2017 őszén szembesült vele, hogy Haggis is elítéli a számos szexuális visszaéléssel megvádolt Harvey Weinsteint.

Haggis ügyvédei ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy szerintük a felperes csak a pénzre ment, és emiatt képes volt tönkretenni ügyfelük karrierjét. A kapzsiság-érv mellett sokszor felmerült a tárgyalás során, hogy szerintük a Szcientológiai Egyház állhat az egész ügy mögött, így büntetve Haggist, amiért kilépett az egyházból és nyíltan kritizálta annak tevékenységét. Abban mindkét fél egyetértett, hogy erre nem utal semmilyen bizonyíték, de Haggis ügyvédei szerint ez csak azért van így, mert a szcientológusok nem hagynak nyomokat. Breest jogi csapata ezzel szemben puszta összeesküvés-elméletként hivatkozott erre a védelem elméletére.

Haggisnek korántsem ez az egyetlen jogi ügye, a nyáron Olaszországban vették őrizetbe, ahol szintént szexuális erőszak elkövetésével vádolta egy nő:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik