Kultúra

Tagadja a szexuális erőszakot az Olaszországban letartóztatott Oscar-díjas rendező

Daniele Venturelli / Getty Images
Daniele Venturelli / Getty Images
Paul Haggist még június közepén vették őrizetbe.

Az Ütközéseket (2004) íróként, rendezőként és producerként is jegyző, két James Bond-film (Casino Royale, A Quantum csendje) mellett a Millió dolláros bébi forgatókönyvéért is felelt Oscar- és Emmy-díjas filmest, Paul Haggist június 19-én, egy Ostuniban rendezett fesztiválon tartóztatták le, miután egy nő azt állította, hogy a szakember napokon át kényszerítette szexre, majd a Brindisi repülőterén magára hagyta.

A történtek feltárására kirendelt ügyész szerint a nő megtalálása után orvosi segítségre szorult, részleteket azonban az olasz hatóságok nem árultak el, így azt sem lehetett tudni, hogy a különböző vizsgálatok mit derítettek ki, sőt, azt sem, hogy mi történt Haggisszel.

Kapcsolódó
Őrizetbe vették Paul Haggis rendezőt, szexuális erőszakkal gyanúsítják
Az Oscar-díjas rendezőt megvádoló nőt állítólag a többnapi kényszerített szexuális együttlét után elkísérték a repülőtérre, majd ott magára hagyták.

Most, három héttel később a férfi a La Repubblicának adott interjút – vette észre a Deadline –, amiben tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az író-rendező-forgatókönyvíró arról beszélt, hogy követett el hibákat, de ez nem jelenti azt, hogy a vádak bármelyikében bűnös lenne:

Az első hibát ott követtem el, hogy valakinek, akit alig ismertem, megengedtem, hogy meglátogasson. Butaság volt. A második hibám az volt, hogy a számomra is különösen kellemetlen eset uátni reggelen úgy döntöttem, hogy véget vetek a helyzetnek, és órákkal a gépe indulása előtt kivittem a repülőtérre. Haragszom magamra ezekért a hibákért, de nem értem, hogyan vezettek ezek az ellenem felhozott hamis és káros vádakhoz.

– mondta, sőt, arra is fény derült, hogy az őrizetbe vétele utáni két hétet Ostuni egy szállodájában, házi őrizetben töltötte, az utóbbi napokban azonban már szabadon mozoghat, Olaszországot viszont egészen addig nem hagyhatja el, míg a vizsgálatok nem érnek véget.

Az ügyben a következő hetekben történhet előrelépés, így az is kiderül majd, hogy indul-e bírósági per.

Haggis attól tart, hogy ha így lesz, akkor az ítélethirdetésig akár évek is eltelhetnek majd:

Vannak itt olyan dolgok, amiket nem értek, így azt sem, hogy miként lehet elindítani, vagy folytatni egy pert úgy, hogy a vádat nem támasztja alá egyértelmű bizonyíték. Nekem furcsának és igazságtalannak tűnik, hogy ártatlan emberek után nyomoznak évekig. […] Az ügyvédeim szerint Olaszországban egy per évekig is tarthat. Bele sem merek gondolni, mekkor kárt okozhat a családomnak egy ilyen vizsgálat […].

Az olasz lap az Egyesült Államokban évekkel ezelőtt a férfival szemben felmerült vádakról is kérdezte Haggist, kitérve arra a New Yorkban indult perre is, ami szerint 2013-ban megerőszakolta a PR-szakmában dolgozó Haleigh Breest-et.

A férfi válaszában kijelentette: a bíróságon aláírt papírok miatt semmiféle információt sem oszthat meg az ügyről,

a nő pedig kilencmillió dollárt követelt azért, hogy csendben maradjon egy olyan, beleegyezésen alapuló egyéjszakással kapcsolatban, ami öt évvel korábban történt.

A Breest-ügy tárgyalását a koronavírus-járvány hátráltatja, a nő nyilvánosság elé lépése óta azonban még négyen léptek elő hasonló vádakkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik