Kultúra

Nádas Péter: Orbán ígéreteket kaphatott Putyintól, ezért állomásoztatott csapatokat az invázió másnapján az ukrán határon

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Interjút adott a Neue Zürcher Zeitungnak Nádas Péter. A 80 éves írót ebben elsősorban közéleti témákról kérdezték, így például az orosz-ukrán háborúról és Orbán Viktorról is.

Nádas szerint a magyar történelem regresszív szakaszba jutott, és újra visszaértünk egy autoriter rezsimhez, melyet azonban demokratikusan választottak meg. Arra a kérdésre, hogy Orbán diktátor-e, Nádas nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy ez autokrácia, Orbán pedig egyszemélyben a párt, ám a korábbi magyar diktatúrát szürke eminenciások működtették, míg a mostani Fideszt érdekekkel rendelkező emberek alkotják:

Ez a klánok és családok rendszerére épül. A rokonoknak. Bár barátságot nem mondanék

– mondta Nádas, és amikor az újságíró erre azt mondta, ez úgy hangzik, mint a maffia, az író azt válaszolta:

Igen, ez egyfajta kelet-európai maffia, és nagyon szorosan kapcsolódik az orosz és az ukrán maffiához.

Arra a kérdésre, hogy Orbánt ez köti-e Vlagyimir Putyinhoz, Nádas azt mondta, van egy másik ok is:

A magyar katonai vezetés az orosz invázió második napján csapatokat állomásoztatott az ukrán határon. Miért volt itt Magyarország készenlétben? Hogy Ukrajna ellen harcoljon? Valószínűleg a magyar miniszterelnök ígéretet kapott Putyintól. Amikor Ukrajnában kitört a háború, Orbán Viktor arra számított, hogy úgy alakulnak a dolgok, mint 1953-ban Berlinben, 1956-ban Budapesten és 1968-ban Prágában. Hogy minden egy álcázott műveletben fog elintéződni. Ukrajnában valójában nem előkészített háborús akció indult, hanem titkosszolgálati akció. Akárcsak a Krím annektálásakor.

Nádas többek között beszél arról is, hogy Angela Merkel káoszt hagyott maga után, Putyin olcsó gázával, a Kínához fűződő gazdasági kapcsolataival és Orbán Viktor téves megítélésével:

Ami ma történik, az Angela Merkel öröksége is. Merkel hazardírozott, amikor tudnia kellett volna, hogyan alakulnak a dolgok

– mondta Nádas Péter a Neue Zürcher Zeitungnak.

Nádas Péter pár hónapja a 24.hu-nak is adott interjút, amelyben többek között a háborúról és új regényéről is beszélgettünk, ezt itt olvashatják:

Kapcsolódó
Nádas Péter: Nincs költészet, ami át tudná adni a túlélők szégyenét
Interjú Nádas Péterrel, aki úgy véli, gyakorlatilag benne vagyunk a harmadik világháborúban. Új regénye egy Duna menti faluban mesél az emberi kiszolgáltatottságról, függőségekről, erőszakról, a műveltség és a barátság megtartó erejéről és a kísérteni visszajáró halottakról. De vajon milyen kísértethistóriáktól félt gyerekkorában? Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik