Kultúra

Az oroszok kizárása miatt drágul az Eurovízió, két ország máris visszalépett a versenyzéstől

JENS BUTTNER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
JENS BUTTNER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
A spórolás a dalversenyt is elérte.

Két ország is jelezte, hogy visszalépnek a 2023-as Eurovíziós Dalversenyen való indulástól: Észak-Macedónia és Montenegró. Mindkettő anyagi megfontolás miatt döntött így.

A BBC értesülései szerint a jelenlegi gazdasági helyzet mellett az is anyagi nehézségeket generál, hogy Oroszország – amely addig komoly pénzügyi támasza volt a rendezvénynek – kizárása miatt drágul a dalverseny.

A nevezési díjak, a nagy-britanniai ott-tartózkodás költsége és a szponzorok hiánya miatt úgy döntöttük, a már meglévő forrásainkat inkább nemzeti projektek finanszírozására fordítjuk

– állt a montenegrói közszolgálati műsorszolgáltató, az RTCG közleményében.

Észak-Macedónia hasonló állásponton van: az MRT, az észak-macedón közszolgálati műsorszolgáltató közlése szerint „az egyre magasabb nevezési díj és az energiaválság” miatt kénytelen a balkáni ország kihátrálni a versenyből.

A BBC úgy tudja, 5 millió font (2,4 milliárd forint) körüli összeget kérnek a résztvevő országoktól, ám ez országonként eltérhet, pontos összegekről nem írtak. A versenyt a győztes ukránok helyett rendező britek, pontosabban a BBC 8-17 millió font körüli összeget ad bele a szervezésbe. A 2023-as Eurovíziót jövő május 13-án rendezik Liverpoolban.

Kapcsolódó
Ukrajna helyett Nagy-Britanniában rendezik jövőre az Eurovíziót
Hiába nyertek az ukránok, a háború miatt nem Kijev ad jövőre otthont a kontinensviadalnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik