Kultúra

Liverpoolban rendezik a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált

Christophe Gateau / DPA / AFP
Christophe Gateau / DPA / AFP

Liverpool rendezi meg Ukrajna nevében az Eurovíziós dalfesztivált 2023-ban – jelentette be Graham Norton showman a BBC One Show című műsorában. Jövő májusban a versenyt 25 év után először rendezik meg az Egyesült Királyságban, mivel az előző kiírás győztese, Ukrajna a háború miatt nem tud otthont adni az eseménynek.

Liverpool volt az egyike annak a húsz városnak, amelyik felajánlotta, hogy megrendezi a 67. Eurovíziós Dalfesztivált, az utolsó körben végül Glasgow-t előzték meg.

Az idei, Torinóban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, az ukrán Kalush Orchestra volt, amely 900 ezer dollárért eladta a dalverseny első helyéért járó trófeáját, hogy a befolyt összegből drónokat vásároljanak az ukrán hadseregnek.

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnöke eredetileg azt remélte, hogy a jövő évi versenyt Mariupol városában rendezhetik meg, ahol a háború az egyik legnagyobb pusztítást végezte, de júliusban belátta, hogy az Eurovíziót nem lehet megrendezni hazájában, amíg a harcok folytatódnak. Ekkor vállalta az Egyesült Királyság, hogy megrendezi a műsort az ukránok nevében.

Liverpool olyan kulturális programot indít, amely a „modern Ukrajnát – egy progresszív, kreatív és ambiciózus országot” képviseli, és egy Eurovíziós „falut” tervez nyitni a a zenei rendezvénynek is otthont adó, M&S Bank Aréna körül.

(Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik