JULIE SEBADELHA / AFP
Kultúra

A friss Nobel-díjas Annie Ernaux szerint Orbán annyit árt Európának, hogy inkább ki sem hajlandó mondani a nevét

Élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt az idei irodalmi Nobel-díjas, Annie Ernaux. A francia írónővel idén januárban az Évek című regénye kapcsán beszélgetett a HVG, a lap a Nobel-győzelem apropójából ismét leközölte az írást.

Kapcsolódó
Annie Ernaux nyerte az irodalmi Nobel-díjat
A 82 éves francia írónő kapta idén az elismerést.

Az írónőt akkor többek közt arról is kérdezték a francia elnökválasztás előtt, hogy miért intézett nyílt levelet Emmanuel Macron francia elnökhöz. Válaszából a Macront érintő kérdés mellett az is kiderült, mit gondol Orbánról:

Ellenállónak születtem, nem tudok megbékélni a társadalmi igazságtalanságokkal. Nyugtalanít, hogy ki lesz Macron kihívója, Le Pen vagy a jobbközép Köztársaságiak jelöltje, Valérie Pécresse. Zemmour óriási károkat okoz a fejekben, sokfelé hívják, az önök miniszterelnöke is, akinek a nevét sem vagyok hajlandó kimondani, mert annyit árt a működése Európának. Félelmet, undort kelt bennem Zemmour, a revizionizmusa, populista, szélsőséges nacionalizmusa. Az antiszemita Pétain marsall alakját igyekszik »szalonképessé« tenni, rehabilitálni. Sajnos, van rá kereslet.

Ernaux válaszában arra az Éric Zemmourra utal, akit a rasszista és szexista nézeteit nagyon gyakran hangoztató újságíróként ismert meg a világ, nagyon rövid időn belül pedig egész komoly tényezője lett az idei francia elnökválasztásnak.

Kapcsolódó
Hirtelen egy iszlámellenes médiasztár lett a favorit Macron leváltására
Éric Zemmour régóta közismert Franciaországban rasszista megnyilvánulásai miatt, de arra még néhány hete is kevesen gondoltak volna, hogy ő lehet Emmanuel Macron legfőbb kihívója a jövő évi elnökválasztáson.

Ajánlott videó