Nagyvilág

Hirtelen egy iszlámellenes médiasztár lett a favorit Macron leváltására

Valery HACHE / AFP
Valery HACHE / AFP
Éric Zemmour régóta közismert Franciaországban rasszista megnyilvánulásai miatt, de arra még néhány hete is kevesen gondoltak volna, hogy ő lehet Emmanuel Macron legfőbb kihívója a jövő évi elnökválasztáson. Most úgy második a közvélemény-kutatásokban, hogy még nem is jelentette be az indulását.

Megközelítőleg harmincan szeretnének Emmanuel Macron kihívói lenni a jövő áprilisi francia elnökválasztáson, köztük Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere, Marine Le Pen, a szélsőjobboldal jelenlegi vezére és Michel Barnier, az Európai Unió volt brexitügyi főtárgyalója.

Fél évvel a választást megelőzően viszont olyasvalaki áll a közvélemény-kutatások második helyén a jelenleg regnáló elnök mögött, aki formálisan még nem is jelezte indulási szándékát: a rasszista és szexista megnyilvánulásairól közismertté vált író, Éric Zemmour.

A megosztó televíziós műsorvezető megismételné, ami Donald Trumpnak már sikerült az Egyesült Államokban, és úgy kerülne hatalomra, hogy semmilyen politikai tapasztalata nincsen. Zemmour fő ismérve, hogy szélsőségesen iszlamofób és bevándorlásellenes nézeteket vall, és bár radikális megnyilvánulásai sokszor a vállalhatatlanság határát súrolják, mégis egyre többen kedvelik.

Példátlan felemelkedés

Az elmúlt hetekben futótűzként terjedt egy videó a közösségi oldalakon Franciaországban, ami tökéletesen szemlélteti Zemmour felemelkedését. A felvételen egy kerékpáros a Tour de France sárga trikóját viselve (ezt a kerékpárversenyen az összetettben vezető versenyző hordja) úgy előzi le összes versenytársát, hogy még csak nem is teker, csak egyensúlyoz rajta, mint egy szuperhős. Miközben elhalad a többi biciklis mellett, sorra jelennek meg a jövő évi elnökválasztás potenciális jelöltjeinek a nevei.

A reklámfilm üzenete, hogy a 63 éves Zemmour képes megszólítani azokat a választópolgárokat, akiket más nem.

Egyelőre hivatalosan nem jelentette be indulási szándékát, de várhatóan egy hónapon belül megteszi, miután különösebb kampányolás nélkül is brutálisan nő a népszerűsége.

Alig egy hónappal ezelőtt még csak 6 százalékon állt a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon, a zöldek vezéralakja, Yannick Jadot, a párizsi polgármester Hidalgo és Marine Le Pen mögött. A Harris Interactive legfrissebb kutatása szerint viszont már a szavazók 17-18 százaléka rá voksolna, ezzel a második helyre ugrott fel. Sőt, ha a második fordulóban egy az egy ellen mérkőzne meg Emmanuel Macronnal, csak 55-45 arányban szenvedne vereséget, ami fél év alatt bőven ledolgozható különbség.

Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP Emmanuel Macron és Éric Zemmour arcképei egy párizsi buszmegállóban

A fordulaton még a közvélemény-kutatást végző cég is meglepődött. A vállalat képviselői közleményükben azt írták, sosem tapasztaltak még olyat, hogy valaki ilyen rövid idő alatt ekkora tömegeket tudjon maga mellé állítani.

A külföldi keresztneveket betiltani, a migránsokat kiutasítani

Zemmour sikere részben a Le Pen-féle szélsőjobboldal hanyatlásának is köszönhető. A populista nézeteket valló médiaszereplő azokat a sok esetben régóta egyáltalán nem is szavazó választópolgárokat fogja meg, akik már reménykedni sem nagyon mertek abban, hogy valaha az aggodalmaikat egy jelölt képviselje. Ők azok, akik féltik a francia identitás elvesztését, akik szerint a bevándorlók miatt romlik a közbiztonság.

Éric Zemmour régóta sikeres író, újságíró és televíziós személyiség. Több százezer példányban eladott könyveiben egy mintaszerű köztársaságról értekezik, ahol a tanárokat mindenki tiszteli, a családapáknak jól fizető munkája van, és ahol a kultúrát nem veszélyezteti semmi – mindezt féligazságokkal kiszínezve, sajátos stílusban. Műsoraiban a leggyakoribb téma a migráció és az iszlám, valamint a francia identitás kérdése.

Rendszeresen feljelentik őt gyűlöletbeszédért, és bár pereinek nagy részét megnyeri, kétszer elítélték. 2010-ben azért, mert azt állította, a legtöbb drogdíler arab és fekete, 2019-ben pedig azért, mert a Franciaországban élő muszlimokat gyarmatosítóknak hívta. Megnyilvánulásaiért többször kirúgták a munkahelyéről is, de mindig talált újat.

Azon a véleményen van, hogy nem szabadna senkinek állampolgárságot adni csak azért, mert Franciaországban született. Úgy gondolja, hogy legalább kétmillió külföldit ki kellene toloncolni az országból, köztük ott tanuló afrikai diákokat is.

MARTIN BUREAU / AFP Éric Zemmour érkezik a párizsi bíróságra 2011. január 14-én

2014-ben egy olasz újságíró megkérdezte tőle, reálisnak tartja-e több millió muszlim kiutasítását az országból. Azt felelte,

tudom, hogy valószínűtlen, de a történelem tartogat meglepetéseket.

A jövőt úgy képzeli el, hogy a migránsok Franciaországban született leszármazottainak el kellene felejteniük vallásukat és kultúrájukat, hogy igazi franciaként viselkedjenek. Betiltaná a külföldi keresztneveket is, mert szerinte például Mohamedként nem lehet azonosulni a francia identitással.

Azt vallja, a nőknek olyan alárendelt szerepben kellene élniük, mint az 1950-es, de inkább az 1850-es években, a nácibarát Vichy-kormányzat pedig 1940 és 1944 között szerinte kifejezetten barátian bánt a francia zsidókkal.

A Zemmour-jelenség

A médiában eltöltött évtizedei alatt Zemmour megtanulta, hogy mi az, ami az embereket érdekli, ezt a tudását pedig kamatoztatja is. Radikális ideológiáját pedig figyelemfelkeltő példákkal szemlélteti. Nemrégiben arról beszélt, hogy Franciaország az elmúlt negyven évben visszacsúszott Németország és az Egyesült Államok mögé az egy főre jutó GDP szerinti listán. Mint mondta, ez nem a magasabb adózás miatt van vagy azért, mert a franciák kevesebbet dolgoznának. Szerinte ez egyértelműen az arabok és a feketék hibája.

Az ilyen megosztó nyilatkozatai miatt sokat foglalkozik vele az utóbbi időben a francia sajtó, a támogatóinak a száma ugyanakkor meredeken nő.

Hogy mi áll az úgynevezett Zemmour-jelenség hátterében, arra ő maga adott választ szeptember közepén a közösségi oldalán. Megosztott egy fotót ugyanis, ahol a sajtó munkatársainak tömkelege veszi őt körül legújabb könyvének a bemutatóján. A tweethez csak annyit írt,

barátaim, az újságírók.

Ha Macront nem is, Le Pent kiiktathatja

Az, hogy Zemmour hivatalosan még mindig nem elnökjelölt, szintén a malmára hajtja a vizet. A kivárással nem kell konkrét célokat meghatároznia, és részletesen elmagyaráznia, hogyan szeretne áttéríteni a keresztény kultúrára több millió, francia születésű muszlimot, vagy hogy mik pontosan a gazdasági elképzelései.

Bár az indulását mindenki biztosra veszi, ehhez jelentős pénzügyi támogatásra és a 42 ezerből legalább ötszáz polgármester aláírására lenne szüksége. Egyik sincs még meg neki, de várhatóan mindkettőt teljesíteni tudja.

Chesnot / Getty Images Marine Le Pen

Zemmour erősödik, és a kétfordulós választási rendszer miatt akár nyerhetne is Macronnal szemben, de elsődleges célja most inkább az lehet, hogy az egyébként is gyengülő Le Pent végleg kivonja a politikai forgalomból, hogy aztán 2027-ben egy megújult szélsőjobb élén átvegye a hatalmat.

Árulkodó, hogy Orbán Viktor szeptemberben meg is hívta Magyarországra őt. A látogatás apropóján Zemmour a Twitter-oldalán azt írta a magyar kormányfőről,

íme egy vezető, aki védi országa identitását, szuverenitását és a határait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik